Strona 1 z 1

Capsicum annuum var. Glabriusculum

PostNapisane: 27 cze 2012, o 16:51
przez Syndi
dzik_7 chiltepin.png

Nazwa: Chiltepin (chiltepin, chiltepe, Chile tepin, Birds pepper)
Gatunek: Capsicum annuum var. Glabriusculum
Skala ostrości 1-10: 5 (50 tys. do 100 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Południe Ameryki Północnej (spotykany również na północy Ameryki Południowej)
Wielkość owoców: 0,8 - 1 cm
Kolorystyka: zielone do czerwonych
Wysokość krzaka: zwykle ok. 1 m, ale może dorastać do 3 m.
Średni cykl wzrostu: ok.? dni
Informacje:
- Jest to dzika odmiana, którą czasami uważa się za przodka papryk hodowlanych;
- nazwa oznacza pchłę;
- poziom ostrości tej papryki jest różny w zależności od stanowiska, jeżeli ma dostatecznie dużo wilgoci może przekroczyć nawet 100 tys. SHU;
- ostrość chiltepin jest intensywna, ale krótkotrwała;
- dziko rosnącą tę paprykę można znaleźć w Teksasie, Arizonie, na Florydzie, w południowych Stanach Zjednoczonych, na Bahamach, na Karaibach, w Meksyku oraz Ameryce Środkowej i w Kolumbii;
- papryka ta, uwielbiana jest przez ptaki, które odgrywają ważną rolę w jej rozsiewaniu, ich żołądki nie trawią nasion papryki i dzięki temu, przyczyniają się do ich rozprzestrzeniania, niejednokrotnie na odległe obszary.
Zastosowanie: przede wszystkim do suszenia i wędzenia dymem, stosuje się ją też do sals, sosów, zup i dań z fasolą; nadaje się także do marynowania.