Strona 10 z 10

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 15:30
przez Mr. Ed
Psyhe napisał(a):Jako ciekawostkę wklejam :)
Królowa ścierwa, czyli angielska kiełbasa :)

Bardzo Cię proszę, nie nazywaj sausages "kiełbasą"! :twisted:

Zawartość trocin 40% czy 60%?

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 16:39
przez Psyhe
No oni nie mają innej więc podciagam pod kiełbase ;)

60 %

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 12 sie 2015, o 17:57
przez pacpaw
Obiecane zdjęcia mojej zadymiarni :mrgreen:

Kanal.jpg


Wypalanie.jpg


GregKrak dzięki za info z tym serem. Wywędziłem 2 kg krowiego "oscypka". Nawet nie myślałem, że robi się go tak banalnie prosto.

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 13 sie 2015, o 19:32
przez GregKrak
pacpaw napisał(a):GregKrak dzięki za info z tym serem. Wywędziłem 2 kg krowiego "oscypka". Nawet nie myślałem, że robi się go tak banalnie prosto.


Cieszę się że wyszedł Ci "ala oscypek" z mojego przepisu :)
Za miesiąc może półtora mam zamiar ostro zadymiać i wypróbować moje nowe przepisy :)

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 13 gru 2015, o 18:07
przez GregKrak
Idą święta, więc wczoraj uwędziłem troszkę mięcha: balerony, szynki, boczki, żeberka oraz polędwice:

1041010411104121041410415

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 13 gru 2015, o 18:15
przez Robcyk
Za wcześnie. Podejrzewam że do Świąt mogłoby się takie stadko pyszności znacznie uszczuplić. Bo wygląda naprawdę apetycznie :) <thumright>

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 13 gru 2015, o 18:21
przez GregKrak
Robcyk napisał(a):Za wcześnie. Podejrzewam że do Świąt mogłoby się takie stadko pyszności znacznie uszczuplić. Bo wygląda naprawdę apetycznie :) <thumright>

Oj uszczupli się :)

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 13 gru 2015, o 18:49
przez Psyhe
:cry:
Gdzie moje kiełby :(

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 31 sty 2017, o 19:42
przez Turtle
Ktoś kiedyś chciał foty mojego dymogeneratora:
Obrazek
Obrazek
W środek daje rozrzażony węgiel drzewny (jakieś 5szt) a na około olchowe trociny + trochę owocowych (jabłoń).. i co roku jakieś 90kg mięcha :D

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 11 mar 2017, o 18:36
przez bifu
Wrzucę i ja kilka fotek z procesu tworzenia domowej wędzarki.
12516
Palenisko w odległości 1,5m od wędzarni coby nie spalić kabaniny
12517
Ściany zadymiarni są podwójne, tzn.wewnątrz deski lecą w pionie, a od zewnątrz jak widać w poziomie. Stwierdziłem, że jak się deski rozeschną to podwójna ścianka zabezpieczy ewentualne dziury między dechami.
12518
Siatka na dnie zapobiegnie ewentualnemu wpadnięciu kiełbachy do dziury, a druga funkcja to grill, całkiem fajne wychodzą ziemniaczki odymiane :mrgreen: oczywiście w trakcie wędzenia, bo szkoda marnować miejsca 8-)
12519
Pierwsze rozpalenie
12521
12522
A tu straszy synciu pilnuje coby nikt wsadu z wędzarni nie podprowadził :mrgreen:
12523

Robiąc 1,5m odległość od wędzarni do paleniska, byłem pewien, że zapobiegnie to ewentualnemu spaleniu wsadu, ale nie pomyślałem o jednym <piwo> . Podczas jakiejś imprezy było właśnie za dużo <piwo> i wędzący się kurczak trochę się zeskwarzył :oops:
Niemniej jednak wędzarnia to baaardzo potrzebna "budowla". Wędliny czy kiełbacha samemu zrobiona i uwędzona smakuje o niebo lepiej niż sklepowa, a i poleży w lodówce nawet trzy tygodnie co najwyżej się zeschnie a nie jak "miastowe" złapie po dwóch dniach kolory tęczy :mrgreen:

P.S.Całość materiałów do produkcji zamknęła się w kwocie 400 zł, ale frajda przy robieniu i teraz najedzony brzuszek po uwędzeniu wsadu - bezcenna :D