Strona 5 z 10

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 21 paź 2013, o 18:57
przez ulek
czlapik napisał(a):czy przy wędzeniu mięsa lub ryb można dodać papryki i smaki nie przejdą sobą?


od kilku lat wędze mięso razem z serami i żaden z produktów nie przechodzi zapachem drugiego (z papryką nie testowałem)


czlapik napisał(a): jakie rodzaje drzew nadają się wędzenia?


drzewa liściaste ale nie wszystkie do każdego wędzenia się nadają. buk daje wysoką temperaura więc do wędzenia na zimno jest mało przydatny. brzoza daje bardzo ciemny dym i wszystkie wędzonki będą czarne. owocówki też maja swoje plusy i minusy, śliwka ciemny efekt, wiśnia również.

ja osobiście rozpalam bukiem z brzozą, ale tylko na nagrzanie komory. wędze olchą (70-80%) i śliwką, ewentualnie jak potrzeba większej temperatury to dorzucam buka.

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 23 paź 2013, o 11:20
przez hanka
czlapik napisał(a):czy przy wędzeniu mięsa lub ryb można dodać papryki i smaki nie przejdą sobą?

psyhe wędził papryki razem z jakimś mięsem i nie czuję w nich żadnych dodatków mięsnych. także nie przechodzą.


psyh, doszedł twój list miłosny 8-)
dziękuję

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 23 paź 2013, o 19:29
przez Psyhe
hanka napisał(a):psyh, doszedł twój list miłosny 8-)
dziękuję


Mam nadzieję że był wystarczająco romantyczny :)

Dobra ! a teraz coś specjalnie dla wegetarian :D

C.D.N

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 23 paź 2013, o 21:52
przez czlapik
z ciekawości masz jakiś sprawdzony przepis by kiełba nie wyszła zbyt sucha?

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 24 paź 2013, o 12:01
przez Polishteam
Psyhe bardzo ładne i zgrabne Ci te kiełbasy wyszły <thumright>

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 24 paź 2013, o 17:53
przez Psyhe
czlapik napisał(a):z ciekawości masz jakiś sprawdzony przepis by kiełba nie wyszła zbyt sucha?


Tak naprawdę to nie mam dużego doświadczenia w tym, robię taką kiełbasę drugi raz dopiero

Ale pewnie dodałbym do mięsa więcej rosołu (daję bulion z kości golonki) by zrobiła się galaretka

No i z wędzeniem coś, lekko owędzić i na końcu sparzyć !?
Tak naprawdę nie doszedłem do tego jeszcze ;) dla mnie jest OK taka dobrze "okopcona"

Polishteam napisał(a):Psyhe bardzo ładne i zgrabne Ci te kiełbasy wyszły <thumright>


Dzięki :)

Dobra ! pora na końcowy efekt :P

Obrazek
Obrazek

Zrobiłem też białą ale żadna rewelacja jak dla mnie

Obrazek

:)

Dodam jeszcze zdjęcia chorizo konkretnie doprawione paprykami ale to jak dojrzeje

P.s przepis wstawię potem może komuś się przyda

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 24 paź 2013, o 23:59
przez ulek
Psyhe napisał(a):
Dodam jeszcze zdjęcia chorizo konkretnie doprawione paprykami ale to jak dojrzeje


a jakich oslonek do Chorizo uzywasz?

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 25 paź 2013, o 10:44
przez Psyhe
Jak na pierwszy raz nie kombinuję za bardzo i dałem wieprzowe jelito

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 25 paź 2013, o 15:09
przez ulek
kiedyś też robiłem w jelicie ale nie wysychały tak fajnie jak bym chciał. teraz bede testował osłonki materiałowe na salami i na chorizo właśnie.

Re: Wędzarka tanim kosztem

PostNapisane: 26 paź 2013, o 15:20
przez Turtle
2013-10-26-052.jpg

65kg :lol: :lol: :lol:
2013-10-26-051.jpg

mój dymogenerator