Polędwica zaje......a
Jeśli chodzi o nadziewanie w jelita, to ja używam nadziewarki z napędem elektrycznym - regulacja obrotów, góra lub dół,itp - wiem to kosztuje ale z drugiej strony jak stosowałem ręczną to nabicie 70 metrów kiełbasy w jelita
baranie trwało około 3 godzin teraz 30 minut
.
Maszynka do mielenia którą nadziewasz farsz na kiełbasę w jelita zawsze dodatkowo bardziej zgniecie wcześniej zmielone mięso przez działanie ślimaka. Jeśli chciałbyś w efekcie końcowym uzyskać mięso o rozmiarach które przechodzi przez sitko 10, to do mielenia użył bym 13 lub 16 -
to tylko czysta teoria usłyszana od znajomych
Co do podpuszczki, zadzwoń do firmy gdzie ja kupuję a może mają w mniejszych buteleczkach, jak nie to wpisz w google ( nie chcę dawać dużo linków na stronie aby ktoś mnie nie posądził o spam )
miro wyroby domowe - to jest mój dobry znajomy, prowadzi blog dotyczący wędlin oraz sklep internetowy. Mirek zawsze Ci pomoże ( sam ma w sprzedaży nadziewarki i cały niezbędny asortyment do produkcji wędlin - powołaj się na mnie, w poniższym linku jest podane na kogo
viewtopic.php?f=36&t=90&start=70#p48210 )