Strona 1 z 1

Wędzenie Papryki

PostNapisane: 19 paź 2018, o 19:53
przez lath
Moje pierwsze wędzenie

Na pierwszy rzut poszły:

Habanero Red, świeże

Cyklon wstępnie podsuszone

i świeży Lemon Drop

15050

przed wrzutem na ruszt rozhulałem grilla, za opał robiło sezonowane roczne drewno z wiśni

15051

i wkład

15052

nieco później dołożyłem habanero

15057

i wędzenie

15053

dzień był wietrzny, przy całkowicie zamkniętej przesłonie i domkniętym kominku udało się ustawić optymalną temperaturę

15055

nieprzekraczającą 60 st C

15054

nie pilnowałem tego za specjalnie bo na działce ogarniałem inne rzeczy, i tak sobie pyrkało 5h, dorzucając opału i mieszając papryki co jakiś czas

15056

efekt końcowy

15058

Papryka po wędzeniu nabrała słodkości i aromatu

Paprykę czeka teraz dosuszanie i mielenie

Re: Wędzenie Papryki

PostNapisane: 20 paź 2018, o 11:28
przez qrzak
Próbowałeś ich już? Wystarczy te 5h wędzenia? My wędzimy z przerwami około 20-30 godzin, żeby potem susz miał intensywny smak i nie trzeba go było używać w bardzo dużych ilościach w celu dodania aromatu do potrawy, ale jeżeli kilka godzin jest wystarczające, to wykorzystamy to następnym razem :) Jak to u Ciebie wygląda?

Re: Wędzenie Papryki

PostNapisane: 25 paź 2018, o 19:00
przez lath
qrzak napisał(a):Próbowałeś ich już? Wystarczy te 5h wędzenia? My wędzimy z przerwami około 20-30 godzin, żeby potem susz miał intensywny smak i nie trzeba go było używać w bardzo dużych ilościach w celu dodania aromatu do potrawy, ale jeżeli kilka godzin jest wystarczające, to wykorzystamy to następnym razem :) Jak to u Ciebie wygląda?


Bałem się, że po dosuszaniu sporo aromatu ucieknie i te 5h będzie za mało

po 2 dniach dosuszania w suszarce papryki były gotowe do mielenia

jak dla mnie, nie potrzeba dłużej wędzić. Kolejna partia leci w najbliższą sobotę <salut>

Re: Wędzenie Papryki

PostNapisane: 28 paź 2018, o 10:28
przez lath
Kolejna porcja poszła na ruszt

Habanero red i Carolina Reaper Yellow

drewno: wiśnia
czas wędzenia: 5h

15074

15075

15076

15077

15078

efekt końcowy, teraz dosuszanie.

Re: Wędzenie Papryki

PostNapisane: 29 paź 2018, o 16:26
przez Samael071
A nie lepiej osuszyc najpierw, a potem wedzic ?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Re: Wędzenie Papryki

PostNapisane: 30 paź 2018, o 20:46
przez qrzak
Właśnie, też nad tym się zastanawiałem. Na moją logikę aromat dymu nie będzie penetrować suchej tkanki, tylko na niej osiadać. Ktoś wie jak to jest na prawdę?