Wędzenie Papryki
Napisane: 19 paź 2018, o 19:53
Moje pierwsze wędzenie
Na pierwszy rzut poszły:
Habanero Red, świeże
Cyklon wstępnie podsuszone
i świeży Lemon Drop
przed wrzutem na ruszt rozhulałem grilla, za opał robiło sezonowane roczne drewno z wiśni
i wkład
nieco później dołożyłem habanero
i wędzenie
dzień był wietrzny, przy całkowicie zamkniętej przesłonie i domkniętym kominku udało się ustawić optymalną temperaturę
nieprzekraczającą 60 st C
nie pilnowałem tego za specjalnie bo na działce ogarniałem inne rzeczy, i tak sobie pyrkało 5h, dorzucając opału i mieszając papryki co jakiś czas
efekt końcowy
Papryka po wędzeniu nabrała słodkości i aromatu
Paprykę czeka teraz dosuszanie i mielenie
Na pierwszy rzut poszły:
Habanero Red, świeże
Cyklon wstępnie podsuszone
i świeży Lemon Drop
przed wrzutem na ruszt rozhulałem grilla, za opał robiło sezonowane roczne drewno z wiśni
i wkład
nieco później dołożyłem habanero
i wędzenie
dzień był wietrzny, przy całkowicie zamkniętej przesłonie i domkniętym kominku udało się ustawić optymalną temperaturę
nieprzekraczającą 60 st C
nie pilnowałem tego za specjalnie bo na działce ogarniałem inne rzeczy, i tak sobie pyrkało 5h, dorzucając opału i mieszając papryki co jakiś czas
efekt końcowy
Papryka po wędzeniu nabrała słodkości i aromatu
Paprykę czeka teraz dosuszanie i mielenie