Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Newsy z kraju i ze świata

Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez Koki » 6 wrz 2013, o 16:49

Legenda głosi, że najsmaczniejsze odmiany należą do gatunku capsicum baccatum i nie smakują jak typowe papryczki. A jakie są wasze typy? Będziemy oceniać papryczki w trzech kategoriach: najsmaczniejszych, najbardziej oryginalnych i najgorzej smakujących odmian. Ja zaczynam.

Najsmaczniejsze:
Lemon Drop za cytrusowy zapach i smak oraz Cayenne Yellow za ostrość.

Najbardziej oryginalny smak:
Czerwone Jalapeno za marchewkowo-papryczkowy smak.

Najgorsze:
Fioletowe malutkie odmiany Explosive Ember i jakaś inna fioletowa (podobna z kształtu do Lemon Drop) bo smakują do siebie dość podobnie i ohydnie.
Avatar użytkownika
Koki

NOWY
 
Posty: 37
Images: 14
Dołączył(a): 30 sty 2013, o 18:56
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Papryki: Jalapeño i Cayenne

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez LaTeX » 6 wrz 2013, o 17:43

Jaki jest sens oceniać smak odmian ozdobnych?
Obrazek
Avatar użytkownika
LaTeX

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Images: 3
Dołączył(a): 17 lut 2012, o 20:24
Papryki:

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez Sanders » 6 wrz 2013, o 22:21

Najsmaczniejsze - Aji Amarillo i Habanero Big Sun za owocowy posmaczek i przyjemną ostrość :)
Najmniej jak dla mnie - Bhut ... nie trawię tego zapachu i smaku ...wyczuję nawet najmniejszy kawałek w suszonym miksie ...
Avatar użytkownika
Sanders

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 95
Dołączył(a): 11 lut 2013, o 00:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Papryki:

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez ostry » 29 maja 2014, o 21:32

Dla mnie nr 1 to Bhut Jolokia Red - ten aromacik jest uroczy. Trzymałem je chwilę w worku w komodzie, bo miałem zapchaną lodówkę no i następnego dnia po jej otwarciu poczułem jej intensywny aromacik. W sumie to mnie to cieszy, bo to bardzo przyjemny zapach. No i do tego jak się łapki upaprze tym olejkiem ze środka,to dopiero jest fajnie. Domyć się z tego to nie lada sztuka, a ręce pachną ostro jakbyś spryskał je dezodorantem.
Avatar użytkownika
ostry

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 77
Dołączył(a): 7 lut 2013, o 21:47
Lokalizacja: Rzeszów
Papryki:

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez Syndi » 30 maja 2014, o 09:05

annuum: Pasilla Bajio... potem dłuuugo, dłuuugo nic... Jalapeno, Serrano, Cyklon, Cherry (ze słodkich: Numex Sunglo, Big Jim, Ramiro);
baccatum: Aji Amarillo (ze słodkich: Ubatuba Cambuci);
chinense: Big Sun; wszystkie Scotch Bonnety;
pubescens: są OK.

Nie lubię: świeżej Morouga i świeżego Bhuta za "chemiczny" smak i zapach - ale po ususzeniu już są super. Lemon Drop też mi nie podchodzi, wolę Amarillo albo Cito.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez Dawidowski » 4 cze 2014, o 16:16

Na plus: Rocoto menzano yellow, Bulgarian Carrot, Orange Habanero
Na minus : Yamaican Hot Chocolate, Goronong, Bhut
Avatar użytkownika
Dawidowski

NOWY
 
Posty: 38
Images: 8
Dołączył(a): 8 mar 2013, o 14:27
Lokalizacja: Gdańsk
Papryki:

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez KLimek » 21 lip 2014, o 19:35

Dosyć fajny i ciekawy temat, a tak mało postów.
Bardziej doświadczeni zajadacze - ożywcie temat <chili>
Avatar użytkownika
KLimek

NOWY
 
Posty: 13
Images: 0
Dołączył(a): 12 mar 2014, o 14:34
Lokalizacja: Białystok
Papryki:

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez Kali » 21 lip 2014, o 20:08

To ja moze wyjadaczem nie jestem ale dzis skosztowalem habanero white i powiem tak ostrosc do zniesienia do tego fajny posmak ;)

-- 21 lip 2014, o 21:08 --

To ja moze wyjadaczem nie jestem ale dzis skosztowalem habanero white i powiem tak ostrosc do zniesienia do tego fajny posmak ;)
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez Turtle » 12 wrz 2016, o 09:45

Fidalgo Roxa i CGN 21500 - Mają u mnie w tunelu dożywocie. Cheiro niestety gorsza w smaku i wydaje mi się że jest najsłabsza z tych trzech.

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 458
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Najsmaczniejsze odmiany chili - typy użytkowników

Postprzez remixxx » 23 gru 2016, o 15:01

Hmm, ciężkie zadanie... Ja oceniam pod wieloma innymi kryteriami (np. łatwość w uprawie, odporność na szkodniki i choroby oraz ekstremalne temperatury). No i wszystko zależy od tego do czego użyć. Niektóre (najostrzejsze) to w zasadzie tylko do suszenia i trudno tam mówić o smaku jak ogień w gębie, a po dodaniu mikroilości do potrawy może smakować za każdym razem trochę inaczej. Na marynaty tylko odmiany grubym miąższem i możliwie cienką skórką.
Długo by tak deliberować...

Najsmaczniejsze: jalapeno (różne odmiany), cayenne, habanero big sun


Najbardziej oryginalny smak: Aji Pinneapple, Lemon Drop, Pimentes de Padron (nigdy nie wiesz na co trafisz :))


Najgorsze: jakieś dziwne mieszańce które się pojawiły przypadkiem ...

Dodałbym kryterium najbardziej polecane/uniwersalne (kryteria jak na początku): jalapeno, habanero red savina, garden salsa, corno di toro giallo (słodka) i jakaś płaską słodka, która jest popularna na Bałkanach (nie znam nazwy) - idealna np do ajvaru czy ljutenicy.
Avatar użytkownika
remixxx

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 91
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 17:38
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nowości

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron