Strona 2 z 3

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 24 maja 2011, o 08:14
przez Charoshi
You can't handle this.... raczej nie ma 225000 SHU. Na niektórych stronach jest na tyle jednostek "wyceniony", na innej 232000, na jeszcze innej podają, że 180000, ale przeważnie podają, że ma 80000. Ostra kuchnie podaje 84000. I tyle ma ten sos moim zdaniem, bo mam go i mogę śmiało stwierdzić, że jest słabszy niż MDI, który ma 90000.

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 24 lip 2011, o 21:24
przez aldorn
Wie ktoś ile SHU ma papryka Piri-piri?

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 25 lip 2011, o 06:20
przez Polishteam
Piri Piri ma około 50,000-175,000

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 25 lip 2011, o 17:53
przez beerciik
ja bym powiedział że 50 000 i nie więcej :P

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 5 sie 2011, o 09:29
przez aldorn
Właśnie nie wiem do końca, w necie są rozbieżności, Cayenne ma do 50k a piri jest wg mnie ostrzejsza, więc na pewno więcej niż te 50k

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 5 sie 2011, o 12:56
przez Oui
Ja bym powiedzial, ze Cayenne 30-40 a piri-piri ~50.

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 5 sie 2011, o 16:34
przez beerciik
cayenny mogą mieć do 100k [np ring of fire, ostrzejsze selekcje normalnych itp] a piri piri raczej nie jest ostrzejsza i wg mnie 50k

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 5 sie 2011, o 22:52
przez aldorn
Ja mogę porównywać tylko marynowane piri piri do cayenne które u mnie wyrosły. Nie mam jeszcze piri z własnego chowu :(

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 5 lis 2012, o 16:51
przez k_gabra
jest gdzies jakas strona gdzie ciagle aktualizuja konretne odmiany?

Re: Skala Scoville'a

PostNapisane: 24 mar 2019, o 13:51
przez nonac
Ponoć Pepper X. Ale nie wiadomo jak to jest z nią dokładnie, bo nie jest ogólnie dostępna, a i oficjalnych pomiarów też nie było. Niby ma 3.18 mln shu.