Strona 1 z 1

Brązowe przebarwienia na owocach

PostNapisane: 10 sie 2018, o 13:17
przez rad3kb81
Witam. Czy ktoś może wie, co jest przyczyną takiego wyglądu Jalapeno?Obrazek

Re: Brązowe przebarwienia na owocach

PostNapisane: 10 sie 2018, o 13:23
przez solymr
Sucha zgnilizna wierzchołków - jest to jedna z najczęściej występujących chorób fizjologicznych papryki i pomidorów. Powoduje ją bezpośrednio niedobór wapnia w owocach spowodowany nadmiarem jonów potasu i/lub azotu, wahaniach temperatury podłoża i powietrza, przesuszeniu lub zalaniu podłoża, zbyt niskim pH.
Rozwiązanie to dolistne dokarmianie wapniem w postaci saletry wapniowej 0,5% (5g ma 1 litr) lub ekologicznie cytrynianem wapnia - przepis podany przez kolegę qrzak viewtopic.php?f=28&t=5634&start=10#p64532

Re: Brązowe przebarwienia na owocach

PostNapisane: 10 sie 2018, o 14:12
przez rad3kb81
Dzięki za szybką odpowiedź. Temat do zamknięcia.

Re: Brązowe przebarwienia na owocach

PostNapisane: 10 sie 2018, o 22:29
przez jonaszw
To jeszcze ja się podpytam przy okazji, mam kilka papryk, które mają takie coś ale w dużo mniejszym stopniu. Czy takie papryki można spożywać po wykrojeniu kawałka czy to jakoś oddziałuje na cały owoc?

Z góry dzięki za pomoc :)

Re: Brązowe przebarwienia na owocach

PostNapisane: 11 sie 2018, o 09:05
przez solymr
Wrzuć zdjęcie dla pewności oceny.

Na paprykach mogą pojawić się również czarne przebarwienia wynikające z nadmiernej ekspozycji na słońce. W tym przypadku nie należy się tym przejmować.