Choroby bakteryjne - przegląd ogólny

Leczenie, zapobieganie

Choroby bakteryjne - przegląd ogólny

Postprzez Polishteam » 7 maja 2011, o 10:13

Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora subsp. carotovora)
Bakteria infekuje owoce przez zranienia. Miąższ zakażonego owocu papryki staje się miękki, w szczytowej części owocu przekształca się w śluzowatą płynną masę i dochodzi tam do rozerwania ścianki owocu. Zgnilizna dość szybko obejmuje cały owoc. Mokra zgnilizna występuje również na łodygach. Największe zagrożenie choroba stwarza w warunkach
wysokiej wilgotności środowiska. Choroba ta atakuje również owoce w czasie przechowywania lub transportu. Bakteria żyje saprofitycznie na resztkach roślinnych w
glebie, która najczęściej jest źródłem pierwotnej infekcji.

Bakteryjna plamistość papryki (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)
Objawy tej choroby, nazywanej również czarną plamistością, uwidaczniają się na liściach, ogonkach liściowych, łodygach i owocach. Z możliwością wystąpienia tej bakteriozy należy się liczyć przede wszystkim w latach o ciepłej i wilgotnej pogodzie. Na owocach oraz na liściach powstają lekko wzniesione, brązowe lub czarne plamy o szorstkiej powierzchni, średnicy 3-6 mm, początkowo z jaśniejszą obwódką. Na owocach plamy te dość szybko korkowacieją i przybierają parchowaty wygląd, a brzegi ich stają się nieregularne. Przy silnym porażeniu opadają liście. Bakteria przenoszona jest przez nasiona, ale przeżywa
również przez pewien czas w glebie.

Bakteryjna cętkowatość papryki (Pseudomonas syringae pv. tomato)
Bakteria poraża liście, pędy, działki kielicha, szypułki oraz owoce. Na liściach pojawiają się drobne, ciemnobrązowe do czarnych plamy, najczęściej z żółtawą obwódką. Przy dużej
liczebności plamy zlewają się ze sobą. Na owocach występują drobne, czarne, cętkowane plamki (1-2 mm). Są one lekko wzniesione, a ich brzegi ostro odgraniczone od zdrowej
tkanki. Przy silnym porażeniu roślin dochodzi do masowego opadania kwiatów.

Nekroza rdzenia łodygi pomidora na papryce (Pseudomonas corrugata)
Bakteria wywołująca tę chorobę poraża paprykę znacznie rzadziej niż pomidory. Najczęściej porażane są pojedyncze rośliny. Liście zaatakowanych roślin żółkną i więdną, natomiast na korzeniach i owocach nie występują żadne zmiany chorobowe. Charakterystyczne symptomy choroby można zaobserwować dopiero na podłużnych przekrojach łodygi i pędów w postaci brązowienia i gnicia tkanek oraz pustych przestrzeni.

Profilaktyka i zwalczanie
Dotychczas nie są znane metody bezpośredniego zwalczania w tracie okresu wegetacyjnego bakterii wywołujących choroby roślin. Ochrona przed bakteriozami polega głównie na
działaniach profilaktycznych, takich jak: używanie wyłącznie oryginalnych nasion, stosowanie do wysiewu nasion i produkcji rozsady świeżego substratu torfowego lub innych firmowych podłoży ogrodniczych, unikanie wykonywania prac pielęgnacyjnych i zbioru owoców, gdy rośliny są wilgotne, niedopuszczanie do utrzymywania się w tunelu foliowym wysokiej wilgotności powietrza przez dłuższy czas oraz przestrzeganie podstawowych zasad higieny w gospodarstwie. W uprawie papryki dodatkowym czynnikiem utrudniającym ochronę przed bakteriozami jest brak rejestracji środków miedziowych, stosowanych profilaktycznie w innych uprawach. Można natomiast stosować środki zawierające ekstrakt z grejpfruta, opryskując profilaktycznie rośliny w okresach zagrożenia.

Źróło: Metodyka integrowanej produkcji papryki Lipiec 2005 strona
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Choroby roślin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron