Strona 4 z 4

Re: Mihall - pierwszy serio sezon - 2018

PostNapisane: 18 lip 2018, o 09:09
przez Mihall
Trzeci, mały zbiór w tym miesiącu. Fatali yellow, Fatali red, Lemon Drop, Hungarian Hot Wax, Aji Omnicolor i ciekawe aribibi wybarwione na czekoladowo. Łączna waga zbiorów z lipca to ok 400g, nie licząc pojedynczych sztuk zjedzonych prosto z krzaka.

14718

Re: Mihall - pierwszy serio sezon - 2018

PostNapisane: 18 lip 2018, o 13:38
przez sebek3939
Pójdą na przetwory ? :)

Re: Mihall - pierwszy serio sezon - 2018

PostNapisane: 18 lip 2018, o 14:29
przez Mihall
Tak, sosiki <chili> :twisted:
Już zrobione z Lemon Drop z werbeną cytrynową i limonką, fatali yellow z żółtymi pomidorami i pieczoną żółtą papryką doprawiane masalą. Z tej partii klasycznie z czerwonym pomidorem będzie, może trochę salsy wielowarzywnej zakiszę.

Re: Mihall - pierwszy serio sezon - 2018

PostNapisane: 20 sie 2018, o 23:04
przez Mihall
A tymczasem w połowie sierpnia....

Do szklarni ciężko wejść, dwa Lemon Dropy skutecznie zarastają wejście wszerz i wzdłuż. Średnio co 14 dni zbieram z nich po ok 150g, ale główny zbiór tej odmiany wciąż jeszcze przede mną.

14846

Tutaj właśnie taki mały zbiór z dwoma ogórkami melonowymi.

14845

W zeszłym roku kupiłem trochę owoców Aribibi, z których zachowałem pestki. Wyrosło mi kilka krzaczków o różnych barwach, czerwona, żółta i ta najciekawsza czekoladowa. Być może to jakieś mieszańce, ale efekt jest na prawdę fajny.

14854

Bhut jolokia yellow.

14850

Scotch Bonnet

14851

Aji Cito, podobne w smaku do Lemon Drop, choć bardziej aromatyczne i ostrzejsze.

14858

Na drugim końcu szklarni wejście zatarasowała Fatali Red

14856

Poniżej papryki w donicach pod chmurką.

Fatali Orange

14847

Aji Omni Color

14852

Big Bang Chocolate

14849

Carolina Reaper

14843

Czech Black

14844

A tu zbiór europejskich odmian: Czech Black, Hot Wax, Chocolate Cherry, Bulgarian Carrot

14857

Na początku sezonu zastanwiałem się jak dadzą radę super hoty pod chmurką. Przy takiej pogodzie, dają radę doskonale. Dojrzewają w podobnym czasie. Szklarniowe obrodziły co prawda lepiej. Może być to też kwestia tego, że rosną w gruncie i mają większe zasoby minerałów. <chili> <salut>