JaśFasola 2018

Pamiętnik ogrodnika

Re: JaśFasola 2018

Postprzez Ciapek23 » 24 gru 2017, o 01:08

jasfasola napisał(a):A to super - pozazdrościć, jeszcze tylko eko hodowce mięcha, zero koli i napojów gazowanych itp itd - żyć nie umierać ;)


Dokładnie tak! Odstawienie soli w kuchni i cukrów. Zero kofeiny i energetyków a od 35 dni bez papierosów :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Avatar użytkownika
Ciapek23

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 137
Dołączył(a): 14 lis 2016, o 17:33
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: JaśFasola 2018

Postprzez jasfasola » 2 sty 2018, o 18:08

Już co nieco trafiło do ziemi - zaczynamy <thumright>
13706
13705
13704
13703
Avatar użytkownika
jasfasola

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 61
Images: 46
Dołączył(a): 11 mar 2016, o 18:11
Lokalizacja: Szczecin
Papryki: Serrano
Jalapeno
Bhut Joloka Red Yellow Chocolate

Re: JaśFasola 2018

Postprzez pepper_dev » 2 sty 2018, o 21:23

Ładnie :)

a co sądzicie o KMnO4 do moczenia? Oczywiście w rozsądnej dawce?

kolego Ciapek -> bez soli długo nie pożyjesz: poczytaj o pompach sodowo-potasowych i roli sodu w układzie nerwowym. Gratuluje pomysłu... Nie wszystko co celebryci powtarzają to prawda.
Avatar użytkownika
pepper_dev

NOWY
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 kwi 2017, o 00:28
Papryki: Bhut Jolokia, CR, Jalapeńo, Scorpion, Bird's Eye, Red Habanero

Re: JaśFasola 2018

Postprzez Turtle » 2 sty 2018, o 22:19

mozna ale szkoda $$$ :D
ja nigdy nasion z Semillas nie moczyłem, własne tylko w wodzie z czosnkiem/24h/ - zero pleśni. (no chyba, że chciałoby Ci się czekać miesiąc :D teoretycznie może coś wykiełkować ale imho szkoda czasu... najbardziej oporne wychodzą mi po max 2tyg. w cieplarce /30st/ i tak w późniejszym etapie odrzucam większość roslin z nasion 'powolnych'.)
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 458
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Re: JaśFasola 2018

Postprzez Ciapek23 » 3 sty 2018, o 10:12

pepper_dev napisał(a):Ładnie :)

a co sądzicie o KMnO4 do moczenia? Oczywiście w rozsądnej dawce?

kolego Ciapek -> bez soli długo nie pożyjesz: poczytaj o pompach sodowo-potasowych i roli sodu w układzie nerwowym. Gratuluje pomysłu... Nie wszystko co celebryci powtarzają to prawda.


We wszystkich produktach jest tyle soli ze nie ma co jeszcze w kuchni dodawać :) zobacz jaka jest dawka dzienna i poczytaj etykiety.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Avatar użytkownika
Ciapek23

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 137
Dołączył(a): 14 lis 2016, o 17:33
Pochwały: 2
Papryki:

Re: JaśFasola 2018

Postprzez mkosicki » 3 sty 2018, o 11:37

Jeśli ktoś w kuchni korzysta wyłącznie z produktów wysoko przetworzonych to rzeczywiście, nie ma co dodawać. Ja na ten przykład z wysoko przetworzonych "jadam" głównie soki warzywne(z chili, a jak) po treningu i raz na jakiś czas(dokładniej z 4-6 razy w miesiącu) jakiś gotowy sos, gdy za bardzo nie ma czasu przy garach stać. No i czasem coś na mieście(jeszcze rzadziej). Zależy jeszcze co się jada, w diecie wegańskiej da się załatwić sobie niedobór soli. Ale wystarczy jadać do śniadania kupny chleb z kupną wędliną i nie ma już takich problemów. ;)
Avatar użytkownika
mkosicki

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 90
Images: 8
Dołączył(a): 18 mar 2017, o 15:37
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 2
Papryki: Od słodkich do Caroliny, kilkanaście odmian.

Re: JaśFasola 2018

Postprzez pepper_dev » 4 sty 2018, o 14:43

Ja w kuchni używam w zasadzie tylko raw food - wszystko surowe. Oprócz mięsa - no ale to nie za wiele, bo jak mięso sklepowe, to tylko wołowina (drogo) i co jakiś czas mięso od kogoś ze wsi. Zwykle na BARDZO OSTRO (jak wszyscy tutaj :) )
Jak kolega wyżej pisał. Nic przetworzonego, bo ja tego sklepowego towaru nie uznaje nawet jako jedzenie tylko paszę z przeproszeniem dla samobójców, kandydatów do raka jelita (sól to najmniej szkodliwe dodatki w tym całym syfie).
Chleba nie jadam.
U mnie w diecie sól pochodzi głownie z sosu ostrygowego lub sojowego, których specjalnie nie nadużywam.

Nie, nie jestem (tfu!) weganinem czy czymś takim. Po prostu bardzo dobrze się czuję po jedzeniu nieprzetworzonym i sokach z warzyw :) Mięso uwielbiam. Zwłaszcza pieczone :mrgreen:
Działać to działa, bo nie pamiętam kiedy ostatnio miałem katar. Może kilka lat temu.
Avatar użytkownika
pepper_dev

NOWY
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 kwi 2017, o 00:28
Papryki: Bhut Jolokia, CR, Jalapeńo, Scorpion, Bird's Eye, Red Habanero

Re: JaśFasola 2018

Postprzez jasfasola » 30 sty 2018, o 18:53

Mały update - coś tam sobie rośnie :) :) :)
13716
13715
Avatar użytkownika
jasfasola

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 61
Images: 46
Dołączył(a): 11 mar 2016, o 18:11
Lokalizacja: Szczecin
Papryki: Serrano
Jalapeno
Bhut Joloka Red Yellow Chocolate

Re: JaśFasola 2018

Postprzez tomaszek » 30 sty 2018, o 18:59

"Coś tam sobie" ładnie rośnie,w tym Szczecinie to Wam się powodzi z tymi uprawami :lol: <salut>
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: JaśFasola 2018

Postprzez sebek3939 » 30 sty 2018, o 19:24

Jakiej lampki używasz ?
Avatar użytkownika
sebek3939

NOWY
 
Posty: 32
Images: 39
Dołączył(a): 7 maja 2017, o 18:31
Papryki: zabójczo ostre

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze Growlogi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

cron