Strona 5 z 7

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 14 sie 2017, o 14:08
przez Pawlak
Pierwsze zebrane Jalapeno już w słoikach
Spoiler:

Zamarynuję może jeszcze Cyklony.
Savina pójdzie się suszyć, a Habanero Red na sosy.

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 16 sie 2017, o 20:19
przez futrzaq
Możesz podać przepis na te marynowane Jalapeno?

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 17 sie 2017, o 09:40
przez wolek68
Na zagranicznych forach podają taką recepture:
2-3 ząbki czosnku pokrojonego
1 szklanka białego octu
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka suszonego oregano.

Ja daje na szklanke octu 10% 4 szklanki wody.

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 17 sie 2017, o 22:57
przez Pawlak
Ja robiłem na podstawie przepisu Wolka

4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżki cukru (oryginalnie 4)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5-10 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2-3 łyżki gorczycy
2 łyżki oliwy

Po zagotowaniu wody z przyprawami dodaje ocet.
Gorąca zalewa idzie bezpośredniego na papryki w słoiku (nie sparzam ich wcześniej).
Pasteryzuje w piekarniku 15 min w 180*C i ok. 10 min w 130*C.

Następną partię dla testu zrobię tak jak napisał wyżej Wolek.
Nie lubię za słodkiej zalewy.

Jalapeno które w tamtym roku trafiło do słoika z odrobiną Red Saviny jest odczuwalnie ostrzejsze.
Efekt bardzo mi pasuje.

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 29 sie 2017, o 16:59
przez Pawlak
Praktycznie wszystkie Jalapeno i Cyklony zebrane.
Spoiler:

Czekam aż wybarwią się Habanero.
Red Savina
Spoiler:

Habanero Red
Spoiler:

Spoiler:

Spoiler:

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 19 wrz 2017, o 12:15
przez Pawlak
Dzisiejsze zbiory
Spoiler:

Praktycznie sama Savina.
Ostatnie sztuki Jalapeno i Cyklony.
Zerwałem pierwsze Habanero Red. Dużo jeszcze nie zaczęło się nawet wybarwiać i zastanawiam się czy przy tej pogodzie im się to uda :/

Sosy z kiszonych papryk są bardzo fajne
Spoiler:

Pierwszy z lewej bez dodatków. Jest bardzo gęsty.
Drugi z octem ryżowym.
Trzeci z octem balsamicznym.
Sos cały czas pracuje. Na początku jeden był w butelce z korkiem, który pięknie wystrzelił. Od tamtej pory codziennie je otwieram, żeby wypuścić nagromadzony gaz.

Przy większości Jalapeno liczyłem na bardziej zielony kolor, ale dodana marchewka, czerwona cebula, kilka Cyklonów i dwie Red Saviny przebiły kolor ;)

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 19 wrz 2017, o 17:47
przez qrzak
Taki był zamiar, żeby sosy przefermentowały? :o

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 19 wrz 2017, o 22:04
przez SkArthur
W jaki sposób kisisz papryki?

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 19 wrz 2017, o 22:25
przez Pawlak
Tak. Taki był zamiar.
Papryki kisiły się przez tydzień w całości. Łyżka soli, łyżka cukru na 1l wody, czosnek, pieprz, gorczyca.
Po tygodniu wszystko zostało zblendowane, wymieszane z wodą z kiszenia i wrzucone do garnka razem z cebulą i marchewką. Jak odparowało to znowu do blendera i już.
Teraz kiszę papkę z Saviny i Jalapeno w całości (bez cukru).
Spoiler:

Re: Pawlak - 2017

PostNapisane: 19 wrz 2017, o 22:51
przez Leif
Pawlak napisał(a):Tak. Taki był zamiar.
Papryki kisiły się przez tydzień w całości. Łyżka soli, łyżka cukru na 1l wody, czosnek, pieprz, gorczyca.
Po tygodniu wszystko zostało zblendowane, wymieszane z wodą z kiszenia i wrzucone do garnka razem z cebulą i marchewką. Jak odparowało to znowu do blendera i już.
Teraz kiszę papkę z Saviny i Jalapeno w całości (bez cukru).

Ile marchewki i cebuli (na jaką ilość papryki) dodajesz do ukiszonych papryk?