Pawlak - 2017

Pamiętnik ogrodnika

Re: Pawlak - 2017

Postprzez Pawlak » 14 sie 2017, o 14:08

Pierwsze zebrane Jalapeno już w słoikach
Spoiler:

Zamarynuję może jeszcze Cyklony.
Savina pójdzie się suszyć, a Habanero Red na sosy.
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pawlak - 2017

Postprzez futrzaq » 16 sie 2017, o 20:19

Możesz podać przepis na te marynowane Jalapeno?
http://www.wychowawcy.pl - kliknij i nabij wejść;))) Dzięki!
Avatar użytkownika
futrzaq

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 195
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 21:14
Pochwały: 9
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez wolek68 » 17 sie 2017, o 09:40

Na zagranicznych forach podają taką recepture:
2-3 ząbki czosnku pokrojonego
1 szklanka białego octu
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka suszonego oregano.

Ja daje na szklanke octu 10% 4 szklanki wody.

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez Pawlak » 17 sie 2017, o 22:57

Ja robiłem na podstawie przepisu Wolka

4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżki cukru (oryginalnie 4)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5-10 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2-3 łyżki gorczycy
2 łyżki oliwy

Po zagotowaniu wody z przyprawami dodaje ocet.
Gorąca zalewa idzie bezpośredniego na papryki w słoiku (nie sparzam ich wcześniej).
Pasteryzuje w piekarniku 15 min w 180*C i ok. 10 min w 130*C.

Następną partię dla testu zrobię tak jak napisał wyżej Wolek.
Nie lubię za słodkiej zalewy.

Jalapeno które w tamtym roku trafiło do słoika z odrobiną Red Saviny jest odczuwalnie ostrzejsze.
Efekt bardzo mi pasuje.
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez Pawlak » 29 sie 2017, o 16:59

Praktycznie wszystkie Jalapeno i Cyklony zebrane.
Spoiler:

Czekam aż wybarwią się Habanero.
Red Savina
Spoiler:

Habanero Red
Spoiler:

Spoiler:

Spoiler:
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez Pawlak » 19 wrz 2017, o 12:15

Dzisiejsze zbiory
Spoiler:

Praktycznie sama Savina.
Ostatnie sztuki Jalapeno i Cyklony.
Zerwałem pierwsze Habanero Red. Dużo jeszcze nie zaczęło się nawet wybarwiać i zastanawiam się czy przy tej pogodzie im się to uda :/

Sosy z kiszonych papryk są bardzo fajne
Spoiler:

Pierwszy z lewej bez dodatków. Jest bardzo gęsty.
Drugi z octem ryżowym.
Trzeci z octem balsamicznym.
Sos cały czas pracuje. Na początku jeden był w butelce z korkiem, który pięknie wystrzelił. Od tamtej pory codziennie je otwieram, żeby wypuścić nagromadzony gaz.

Przy większości Jalapeno liczyłem na bardziej zielony kolor, ale dodana marchewka, czerwona cebula, kilka Cyklonów i dwie Red Saviny przebiły kolor ;)
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez qrzak » 19 wrz 2017, o 17:47

Taki był zamiar, żeby sosy przefermentowały? :o
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez SkArthur » 19 wrz 2017, o 22:04

W jaki sposób kisisz papryki?
Avatar użytkownika
SkArthur

NOWY
 
Posty: 49
Images: 20
Dołączył(a): 31 sie 2017, o 17:45
Lokalizacja: Wroclaw
Papryki: Habanero, Jalapeno i dwie nijakie nazwane jako "Ostra papryka"

Re: Pawlak - 2017

Postprzez Pawlak » 19 wrz 2017, o 22:25

Tak. Taki był zamiar.
Papryki kisiły się przez tydzień w całości. Łyżka soli, łyżka cukru na 1l wody, czosnek, pieprz, gorczyca.
Po tygodniu wszystko zostało zblendowane, wymieszane z wodą z kiszenia i wrzucone do garnka razem z cebulą i marchewką. Jak odparowało to znowu do blendera i już.
Teraz kiszę papkę z Saviny i Jalapeno w całości (bez cukru).
Spoiler:
Avatar użytkownika
Pawlak

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 2
Dołączył(a): 16 maja 2016, o 16:25
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Pawlak - 2017

Postprzez Leif » 19 wrz 2017, o 22:51

Pawlak napisał(a):Tak. Taki był zamiar.
Papryki kisiły się przez tydzień w całości. Łyżka soli, łyżka cukru na 1l wody, czosnek, pieprz, gorczyca.
Po tygodniu wszystko zostało zblendowane, wymieszane z wodą z kiszenia i wrzucone do garnka razem z cebulą i marchewką. Jak odparowało to znowu do blendera i już.
Teraz kiszę papkę z Saviny i Jalapeno w całości (bez cukru).

Ile marchewki i cebuli (na jaką ilość papryki) dodajesz do ukiszonych papryk?
<chili> Growlog 2017 <chili>

Spoiler:
Avatar użytkownika
Leif

ROZGADANY
 
Posty: 242
Images: 58
Dołączył(a): 23 lut 2017, o 15:03
Lokalizacja: Ciemna Strona Słońca
Pochwały: 4
Papryki: :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze Growlogi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości