Sezon 2017

Pamiętnik ogrodnika

Re: Sezon 2017

Postprzez ch4 » 10 wrz 2017, o 23:09

mariusz.tom napisał(a):Przy okazji dnia wolnego stworzyłem małego potworka.

Oj... rozproszenie grubo ponad 220W ciepła na tak niewielkiej powierzchni nawet z silnym wymuszeniem obiegu powietrza może być dla LED-ów dość ciężkim doświadczeniem.
Nie widać, czy pod LED-y dałeś pastę termoprzewodzącą? Jeśli nie to zrób to obowiązkowo, bo nie poświecą zbyt długo.
W Twojej lampie chyba nie ma przedniej szyby, co ma wpływ na bezpieczeństwo.
Dociśnięcie modułów LED tylko jedną śrubą jest bardzo złym pomysłem, gdyż powoduje słabe ich przyleganie i odkształcanie się, co drastycznie ogranicza oddawanie ciepła.
Pomyśl o dociągnięciu ich także po przekątnej.
Cały radiator obowiązkowo powinien być uziemiony.
Też mam te moduły, także w wersji full-spectrum, i to, co najbardziej mnie w nich niepokoi, to bardzo cienka warstwa izolacji na MCPCB.
A to oznacza, że od fazy sieci do radiatora masz zaledwie ułamek milimetra (~100um) i do w skrajnie niekorzystnych warunkach termicznych.
Mało... bardzo mało.

Pamiętaj - bezpieczeństwo przede wszystkim.
------------
Pozdrawiam,
Darek / ch4
Avatar użytkownika
ch4

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 665
Images: 330
Dołączył(a): 22 paź 2013, o 19:09
Pochwały: 74
Papryki: ostre i kolorowe

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 11 wrz 2017, o 06:56

Prawdę piszesz;-)

Pod ledami jest trochę pastyaby lepiej oddawały ciepło. Co do sposobu montażu to wybrałem właśnie czarne wkręty bo one mają łeb w kształcie stożka i dzięki temu śruba opiera się tylko przy krawędzi otwory w płytce.

Co do chłodzenia to śmiało mogę stwierdzić że radiator daje rade wym 16x14 cm waga ponad 1kg

Wentylator z szafy rack łozyskowany 230v

Całość pracowała już kilkadziesiąt godzin i radiator nagrzewa się na tyle że można spokojnie go dotknąć bez obawy przed poparzeniem
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 17 wrz 2017, o 19:15

Niedziela nadszedl dzień wytchnienia ale nie dla ogrodnika ;-)


Dzisiaj nadszedł dzień pożegnania z pomidorami, ostatni krzak P20 opuścił grządki dając światło spóźnionym superhotom.


Obrazek

Przeglądając grządki z papryka mi spod chmurki zauważyłem wybarwienia jagody, bardzo mnie to zdziwiło ponieważ jakiś tydzień temu te jagody były całkowicie zielone. Natura chyba ruszyła z kopyta i popycha papryki do szybszego dojrzewania.

Obrazek

Obrazek

Dzisiajsza wizyta w grządkach mocno dała mi do zrozumienia że to już jest koniec.. ale mimo tego udało się coś zebrać


Obrazek

Przyznam okazji krojenia papryk zauważyłem nadzwyczaj grube ścianki u jagód Jigsaw

Obrazek

Zaglądając do namiotu w poszukiwaniu dojrzałych jagód stwierdziłem że przez moje zaniedbanie w przycince krzaków dorobilem się tak dużej ilości papryk z jednego krzaka. Większość krzaków posiada dzikie obroty które owocoja równie dobrze jak główne pędy.

Obrazek


Lekko podsumowując zbiory to na dzień dzisiejszy posiadam blisko 1kg suszonej mielonej chili

Obrazek

Spiżarnia superhotow również jest pięknie wypełniona. Z jednego krzaka BJC do tej pory mam 114g wysuszonych papryk ! Co daje w moim przeliczniku przesłony 1100 gram owoców z krzaka ( wspomnę że krzak ma 2m wysokości)

Obrazek


Dzisiaj na stanie mam ponad 400g suszu

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 24 wrz 2017, o 11:35

Pogoda do d... wilgotno i zimno papryki zamiast dojrzewać to gniją.

Podejrzewam że zostanie sporo zielonych superhotow jak przyjdą przymrozki i zastanawiam się co nimi zrobić.

Może jakieś sugestie na przerobienie zielonych papryk ??

Dzisiaj udało się zebrać łącznie 1795g

Plus zapakować wysuszone papryki do worków blisko 300g

Obrazek

Stan na dzisiaj


Ponad 700g suszu superhotow

Obrazek

1000g mielonej chilli
12 słoiczkow 150 ml aji z dodatkami superhotow

Będzie ostra zima ;-) <chili>
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez DarkSkorpion » 25 wrz 2017, o 11:17

Jestem pod wrażeniem produkcji :D
Może jakieś sugestie na przerobienie zielonych papryk ??
Gotować, robić sosy jak ja z dodatkiem dojrzałych papryk.
Pomagam w uzyskaniu odszkodowań i świadczeń z wypadków.
Avatar użytkownika
DarkSkorpion

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 2
Dołączył(a): 18 wrz 2016, o 19:19
Lokalizacja: Bytom
Pochwały: 4
Papryki: Habanero, Trinidad Moruga Scorpion

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 10 paź 2017, o 12:45

Temperatury nocne już nie pomagają paprykom w wybarwieniu ale mimo tego zostawiłem jeszcze krzaki na dworze jak i pod namiotem aby sobie rosły do pierwszego przymrozku.

Niestety po orkanie jaki ostatnio przeszedł przez Polskę krzaki poza namiotem uległy zniszczeniu ostatnio się tylko kilka. Z tych które poległy zebrałem przeszło 3.5kg zielonych i lekko wybarwionych papryk.

Dodałem do nich wybarwione z namiotu i zamroziłem aby czekały na swoją kolej jak będę robimy sosy z pozostałych papryk jak przyjdą przymrozki

Obrazek
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 29 paź 2017, o 19:02

I nadszedł ten dzień..


Dzisiaj wybrane krzaki
Crr
CRY
BJC

Zostały posłanie do piwnicy celem przezimowania zobaczę co z tego wyjdzie na wiosnę.

Puki co sumujac dzisiejsze 'ostatnie' zbiory

Mix papryk ponad 2900g

Obrazek

Plus wcześniejsze niedojżałe zerwane przez xawerego które poszły do zamrażarki.
Zaowocowało dość pokaźnym garnkiem ostrości
Obrazek

Dodając do tego moje ulubione superchoty 7P Lucy 7P Katie jak i CRR dzisiejszy ostatni zbiór kończy się na

OK 3800g

Sumujac mój pierwszy sezon to 7600g ostrości;-)

Obrazek
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 29 gru 2017, o 21:45

Rozpoczynam sezon 2018


Idąc za osobistymi preferencjami w tym roku będzie dużo papryk które pójdą w ocet m.in.



A.Gusano
A.omminicolor
A.lemon drop
Ch. Roxa

I grono superhotow które ma jeszcze większe powodzenie wśród znajomych co bardzo mnie cieszy.

Tego roku postawie na swoje nasiona i kilka perełek z zewnątrz;-)


Obrazek


Obrazek
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez mariusz.tom » 2 sty 2018, o 13:45

Nieśmiało pojawiają się pierwsze kiełki u CRR i JAFSH <chili>

Obrazek
Avatar użytkownika
mariusz.tom

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Dołączył(a): 10 lut 2017, o 11:14
Pochwały: 1
Papryki: 7Pot
Black bhutlah
Buth jolokia chocolate
Carolina reaper
T.m.s chocolaate

Re: Sezon 2017

Postprzez jasfasola » 2 sty 2018, o 18:18

Super - zaczyna się dziać - powodzenia
Avatar użytkownika
jasfasola

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 61
Images: 46
Dołączył(a): 11 mar 2016, o 18:11
Lokalizacja: Szczecin
Papryki: Serrano
Jalapeno
Bhut Joloka Red Yellow Chocolate

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze Growlogi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron