Strona 1 z 2

Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 1 lut 2013, o 22:34
przez viris
Pytanie tak na szybko :) Chodzi o to że wyleciało mi z głowy czy wywar z suszonych pokrzyw które zbierałem jesienią trzeba rozcieńczać jak gnojówkę (tez z pokrzyw) czy nie? Wydaje mi się że nie, ale wolę się upewnić niż spalić.

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 1 lut 2013, o 23:16
przez Psyhe
Rozcieńczyć ? jak gnojówkę ? :) ale o co chodzi ?
Robiłem kiedyś jak to nazwałeś "wywar" z pokrzyw ale świeżych w sezonie taka gnojowica śmierdzą ca co nasze babcie to stosowały jako nawóz i stwierdzam że ten powstały koncentrat cza rozcieńczać !

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 2 lut 2013, o 00:19
przez viris
Ta gnojówka o której wspomniałem to co innego trochę, świeże pokrzywy wkłada się do beczki zalewa wodą i przykrywa na jakiś miesiąc, dwa. Podlewając czymś takim bez rozcieńczenia można pożegnać się z roślinkami :) Natomiast ja pytam o wywar z suszu. Pamiętam że jesienią ktoś podsunął mi pomysł że suszone pokrzywy można wrzucić do garnka i gotować jakiś czas uzyskując tym samym świetny nawóz. Pytanie tylko czy to też rozcieńczyć w stosunku 1:10 (1 litr wywaru na 10 litrów czystej wody).

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 2 lut 2013, o 10:01
przez 4ndrew
Suszone czy swieze to nie ma różnicy w zasadzie .

Na wsi , wszystko ląduje na jednej kupce razem z całym łajnem itd. a nawoz z tego powstaje w postaci próchnicy ;) .

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 2 lut 2013, o 11:08
przez karlos
viris napisał(a):Ta gnojówka o której wspomniałem to co innego trochę, świeże pokrzywy wkłada się do beczki zalewa wodą i przykrywa na jakiś miesiąc, dwa. Podlewając czymś takim bez rozcieńczenia można pożegnać się z roślinkami :) Natomiast ja pytam o wywar z suszu. Pamiętam że jesienią ktoś podsunął mi pomysł że suszone pokrzywy można wrzucić do garnka i gotować jakiś czas uzyskując tym samym świetny nawóz. Pytanie tylko czy to też rozcieńczyć w stosunku 1:10 (1 litr wywaru na 10 litrów czystej wody).


Tejjjj, ty chyba piszesz o herbacie z pokrzywy :P

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 2 lut 2013, o 11:11
przez viris
No właśnie ktoś mi coś takiego tutaj polecił :D Nie pamiętam kto ale liczę że włączy się do rozmowy :P

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 21 lut 2013, o 22:46
przez Sanders
Wywar z pokrzyw przynajmniej do podlewania pomidorów rozcieńcza się w stosunku 1:5 (1l wywaru na 5 l wody) - tym podlewa się zamiennie ze zwykłą wodą.
Nie wiem jak przy paprykach ,ale raczej niewielka różnica powinna być.

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 22 lut 2013, o 01:36
przez Dano_bks
Moja babcia mi podlewała tym wywarem papryki i powiem Wam ze efekty moim zdaniem były a NA PEWNO NIE ZASZKODZIŁO

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 22 lut 2013, o 07:46
przez Sanders
Ja oprócz wywaru z pokrzyw pryskam jeszcze wywarem ze skrzypu :) Na wzmocnienie i przeciwko chorobom grzybowym...

Re: Wywar z pokrzyw

PostNapisane: 22 lut 2013, o 23:01
przez karlos
Z jakiego skrzypu? Podaj pełną nazwę, może być po łacinie.