Strona 1 z 1

15000K-30000K

PostNapisane: 27 lut 2018, o 17:29
przez Biohazard Chilli
Jak reagują rośliny na taką temperaturę barwową papryki ?Mam zamiar zbudować oświetlenie na bazie kilku diod o takich parametrach. <study>

Re: 15000K-30000K

PostNapisane: 27 lut 2018, o 18:14
przez mih000
Łoł. Jesteś pewien że to 30tys K?

Re: 15000K-30000K

PostNapisane: 27 lut 2018, o 18:30
przez Biohazard Chilli
Poszperałem w internecie i znalazłem ale to projekt na jakieś 1,5 do 2 lata ze względu że zbieram pieniądze i informacje.Pomysł jest ciekawy z tych diod użył bym niewiele.Budowa wyglądała by tak:

Re: 15000K-30000K

PostNapisane: 27 lut 2018, o 18:34
przez Algiz
Faktycznie są takie diody dostępne na rynku. 30000K to bardzo wysoko. Więcej Kelwinów nawet niż przy świetle słonecznym. Przydałby się rozkład spektrum światła jeśli posiadasz. Można by wtedy powiedzieć więcej.
Spekulując wydaje mi się, że będzie spore przesunięcie w kierunku światła niebieskiego, czyli mocna stymulacja wzrostu wegetatywnego. <study>

Re: 15000K-30000K

PostNapisane: 27 lut 2018, o 18:53
przez solymr
Wg mnie to przerost treści nad formą, światło o barwie 6500K ma wystarczającą intensywność o dł. fali światła niebieskiego, które jest idealne dla wegetacji roślin.
Powyżej 10000K stosuje się w akwariach z wodą morską, rafą koralową.

Re: 15000K-30000K

PostNapisane: 27 lut 2018, o 20:20
przez Ciapek23
Zgadzam sie z solymr. Czytalam troche zagranicznych prac bo tez myslalam nad daniem duzej ilosci takiego swiatla ale chodzi i tak o rozklad spektrum. I powyzej 10000k nie ma sensu w sensie za malo to da w stosunku do kosztow i całości. Nie hodujemy ganji :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: 15000K-30000K

PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:17
przez DarkSkorpion
Wg mnie to przerost treści nad formą, światło o barwie 6500K ma wystarczającą intensywność o dł. fali światła niebieskiego, które jest idealne dla wegetacji roślin.
Powyżej 10000K stosuje się w akwariach z wodą morską, rafą koralową.
Tak, u mnie 6500 i dają radę. Nie ma co już eksperymentować.