Strona 1 z 1

Ziemia z mikrofali

PostNapisane: 22 lut 2018, o 15:41
przez Valakras
Przeglądając internety natrafiłem na taką wzmiankę:

Aby upewnić się, że
ziemia nie zawiera szkodników czy grzybów można przed jej użyciem rozgrzać ją w
piekarniku lub w mikrofalówce, w naczyniu żaroodpornym. 15 minut w temperaturze
minimum 160 °C. Przy czym ziemia powinna być lekko wilgotna. Naczynia nie można
przykrywać szczelnie, aby para wodna mogła swobodnie ulatniać się. Poza tym byłoby to
niebezpieczne, bo para mogła by rozsadzić naczynie! Jednak nieco je przykryć trzeba, aby
ziemia nie utraciła zbyt wiele wilgoci. Dobrze nadają się do tego celu kuchenne naczynia
żaroodporne z przykrywką.


Czy ktoś próbował? Jak to się ma do zawartych w ziemi składników odżywczych? Czy przez taką formę sterylizacji nie pogarsza się stan ziemi?

Re: Ziemia z mikrofali

PostNapisane: 22 lut 2018, o 17:42
przez solymr
Tym sposobem zabija się całe życie w glebie zarówno te złe jak i te dobre organizmy ale związki nieorganiczne, która pobiera roślina zostaną.
Jeśli ta ziemia ma być stosowana podczas kiełkowania to nie będzie szkody dla rośliny, w przypadku dorosłych roślin takie postępowanie nie jest dobre.