Ziemia z mikrofali

Ziemia z mikrofali

Postprzez Valakras » 22 lut 2018, o 15:41

Przeglądając internety natrafiłem na taką wzmiankę:

Aby upewnić się, że
ziemia nie zawiera szkodników czy grzybów można przed jej użyciem rozgrzać ją w
piekarniku lub w mikrofalówce, w naczyniu żaroodpornym. 15 minut w temperaturze
minimum 160 °C. Przy czym ziemia powinna być lekko wilgotna. Naczynia nie można
przykrywać szczelnie, aby para wodna mogła swobodnie ulatniać się. Poza tym byłoby to
niebezpieczne, bo para mogła by rozsadzić naczynie! Jednak nieco je przykryć trzeba, aby
ziemia nie utraciła zbyt wiele wilgoci. Dobrze nadają się do tego celu kuchenne naczynia
żaroodporne z przykrywką.


Czy ktoś próbował? Jak to się ma do zawartych w ziemi składników odżywczych? Czy przez taką formę sterylizacji nie pogarsza się stan ziemi?
"Mama always said growing was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Avatar użytkownika
Valakras

SPONSOR
ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 133
Dołączył(a): 7 wrz 2017, o 16:50
Lokalizacja: Sosnowiec
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Ziemia z mikrofali

Postprzez solymr » 22 lut 2018, o 17:42

Tym sposobem zabija się całe życie w glebie zarówno te złe jak i te dobre organizmy ale związki nieorganiczne, która pobiera roślina zostaną.
Jeśli ta ziemia ma być stosowana podczas kiełkowania to nie będzie szkody dla rośliny, w przypadku dorosłych roślin takie postępowanie nie jest dobre.
Avatar użytkownika
solymr

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 602
Images: 222
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 11:38
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 20
Papryki: 7 pot Katie White F2,7 Pot Primo,Dorset Naga,Scotch Brain,Orange Bleeder


Powrót do Podłoże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron