Strona 2 z 2

Re: pH podłoża

PostNapisane: 20 cze 2011, o 21:50
przez V3rtyX
Tylko, że te kwasy które możesz łatwo kupić są bardzo zanieczyszczone :) No chyba, że masz dostęp do czystych oddczynników. Sam kwas jest bezpieczny. Rolnicy używają kwasu fosforowego do zakwaszania gleby ale niewiadomo jakie zawiera zanieczyszczenia. Np. spirytus przemysłowy lub laboratoryjny sam w sobie nie jest szkodliwy ale zawiera benzen. Oczywiście studentom to nie przeszkadza :)

Zamiast soku z cytryny użyj kwasu cytrynowego. Sok z cytryny oprócz kwasu zawiera kilka innych związków.

BTW. lepiej nie baw się HCl bo chlor może źle wpłynąć na rośliny.

Re: pH podłoża

PostNapisane: 20 cze 2011, o 21:59
przez karlos
V3rtyX napisał(a):lepiej nie baw się HCl bo chlor może źle wpłynąć na rośliny.



Popieram w 100% no chyba że chcemy nową odmianę wyhodować ;)


Co do zanieczyszczeń to różnie z tym bywa, nie są on nie wiadomo jak duże.
Znam kaktusiarzy którzy pozytywnie ocenili zakwaszanie wody za pomocą kwasu fosforowego, co przy okazji pobudziło do kwitnienia rośliny <thumright>

Re: pH podłoża

PostNapisane: 20 lip 2011, o 19:58
przez eskafal
A czy ktoś z Was używał drogiej podłoży od znanych producentów, np. bio canna albo bio bizz? Nie mówię o kokosie tylko o "zwykłych ziemiach". Na ajzu.pl jest całkiem spory wybór ale nie wiem jak papryki będą się w nich zachowywać. Widziałem też tzw. lekkie mieszanki, które byłyby chyba najlepsze.