pH podłoża

Re: pH podłoża

Postprzez V3rtyX » 20 cze 2011, o 21:50

Tylko, że te kwasy które możesz łatwo kupić są bardzo zanieczyszczone :) No chyba, że masz dostęp do czystych oddczynników. Sam kwas jest bezpieczny. Rolnicy używają kwasu fosforowego do zakwaszania gleby ale niewiadomo jakie zawiera zanieczyszczenia. Np. spirytus przemysłowy lub laboratoryjny sam w sobie nie jest szkodliwy ale zawiera benzen. Oczywiście studentom to nie przeszkadza :)

Zamiast soku z cytryny użyj kwasu cytrynowego. Sok z cytryny oprócz kwasu zawiera kilka innych związków.

BTW. lepiej nie baw się HCl bo chlor może źle wpłynąć na rośliny.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: pH podłoża

Postprzez karlos » 20 cze 2011, o 21:59

V3rtyX napisał(a):lepiej nie baw się HCl bo chlor może źle wpłynąć na rośliny.



Popieram w 100% no chyba że chcemy nową odmianę wyhodować ;)


Co do zanieczyszczeń to różnie z tym bywa, nie są on nie wiadomo jak duże.
Znam kaktusiarzy którzy pozytywnie ocenili zakwaszanie wody za pomocą kwasu fosforowego, co przy okazji pobudziło do kwitnienia rośliny <thumright>
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: pH podłoża

Postprzez eskafal » 20 lip 2011, o 19:58

A czy ktoś z Was używał drogiej podłoży od znanych producentów, np. bio canna albo bio bizz? Nie mówię o kokosie tylko o "zwykłych ziemiach". Na ajzu.pl jest całkiem spory wybór ale nie wiem jak papryki będą się w nich zachowywać. Widziałem też tzw. lekkie mieszanki, które byłyby chyba najlepsze.
Avatar użytkownika
eskafal

ROZGADANY
 
Posty: 201
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 19:11
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Podłoże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości