Strona 1 z 1

Nieostre papryki

PostNapisane: 29 sie 2019, o 16:50
przez gustaw
Cześć, papryczki posadziłem 2 rok z rzędu i 2 raz mam ten sam problem - niektóre w ogóle nie są ostre. Przykład z tego roku - mam 4 krzaki Jalapeno: 2, które mają duże donice (5-7L) W OGÓLE nie są ostre, wg mnie mają 0 w skali scovilla, natomiast 2 pozostałe, które mieszkają w doniczkach około 3L - jedna jest piekielnie ostra, druga trochę mniej ale też daje radę.

Inny przykład - miałem 3 krzaczki (niestety nie pamiętam nazwy tej odmiany), papryczki wyrosły bardzo szybko, bardzo szybko zrobiły się czerwone i na początku miały bardzo fajną ostrość. Po kilku tygodniach wszystkie zaczęły się robić miękkie (tak jakby powoli zaczęły gnić na krzaku) i w smaku zrobiły się kwaśne i przestały być ostre. Podobna sytuacja zaczyna mi się robić na krzaku z caroliną reaper - tyle, że tutaj tylko 2 owoce dojrzały do czerwoności, reszta jest jeszcze zielona... ale martwi mnie właśnie fakt, że sporo z nich też zaczyna się robić miękkich, mimo że są jeszcze zupełnie zielone. Te dojrzałe były piekielnie ostre, tych zielonych jeszcze nie próbowałem, chce im dać dojrzeć, ale boje się że też się zepsują :/

Co decyduje o ostrości papryk? I co decyduje o tym, że zaczynają gnić na krzaku ? Raczej zbyt dużo wody nie mają, wręcz odwrotnie, podlewam je jak widzę że liście przestają być sztywne. Wszystkie krzaki trzymam na tarasie, od rana przez 3-4h mają dużo słońca, przez resztę dnia są w cieniu. Do czerwca trzymałem je w mieszkaniu.