Czesc!
Juz drugi rok uprawiam papryczki, za pierwszym razem byly to popularne papryczki typu cyklon i cayenne. Na ten rok zalatwilem sobie inne specjaly i z tego tytulu mam kilka prostych pytan, do bardziej doswiadczonych osob.
1. Jedna z odmian, ktore uprawiam jest 7 pot white, kolor papryczek jest delikatnie zielonkawy, wiec to pewnie nie jest czysta odmiana. W srodku te papryczki (tylko w tej odmianie to zauwazylem) scianki sa pokryte zoltymi plamkami soku, wyglada to troche jak olej. Co to jest? W smaku jest o wiele ostrzejsze od pestek.
2. 7 pot white jest moja najostrzejsza papryczka, ale jest tak okropnie ostra, ze nie mam pojecia do czego ja wykorzystac. Wiekszosc papryczek susze i miele na proszek, czesc zamarynowalem w occie. Macie jakies porady, co zrobic w przypadku tej odmiany? Myslalem aby dodac ja do oleju, ktorego bedzie sie uzywalo np. do smazenia.
3. Jak krzyzuja sie papryczki? Czytalem, ze gdy uprawia sie blisko siebie rozne odmiany, to kolejno wyhodowane papryczki z tych pestek beda ich mieszanka. Papryczki krzyzuja sie przez pylek zawarty w kwiatkach, tak jak w przypadku np. winogron? Czy jest to sprawa systemu korzeniowego? Aby temu zapobiec, trzeba rozdzielic korzenie w ziemi jakas scianka, czy wystarczy oddzielic krzaczki np. kawalkiem pleksi, aby liscie sie nie stykaly?
4. Ostatnie pytanie krotkie, po wyjeciu pestek z owocow, chcialbym je przechowac na kolejny rok. Czy pestki suszyc tradycyjnie na powietrzu, czy moge je wlozyc do suszarki dla owocow? W czym najlepiej przechowywac pestki? W lodowce czy w temperaturze pokojowej? Czytalem kiedys, ze w lodowce dluzej przetrwaja.