Proszę o porady dla początkującego-zaawansowanego ;)
Napisane: 17 maja 2018, o 21:14
Witajcie
Pierwszy raz będę hodował ostre papryczki. Zależy mi na początku, na kilku odmianach które z pewnością mam zamiar przezimować.
Jaka jest różnica między papryczkami jalapeno a peperoni chodzi mi o ostrość . Tego typu papryczki mogę jeść, z takimi spotykam się w gastronomi ale nie jestem pewien czy są inne tego typu odmiany, (ostrzejsze chwilowo sobie odpuszczę Interesowały by mnie habanero i jakiś największy bądź jeden z największych HARDKORÓW do robienia ekstraktów. Jak na razie na dużą ilość roślin nie mogę sobie pozwolić ze względu na małą ilość wolnego miejsca. Mieszkam w domku jednorodzinnym i mam całą masę innych roślin do zimowania hehe
Hodowle planuje na dworze w dużych donicach. Ziemia ogrodowa: skład torf wysoki, torf niski, próchnica z kory drzew iglastych, kompost z obornika PH 5-6. To jest napisane na worku, mam też sam obornik w zapasach, mam też korę sosnową drobno mieloną i perlit z 200l może więcej Czy z tego co mam, mogę wykonać mieszankę pod papryczki czy czegoś mi brakuje ?
Potrzebuje miernik do sprawdzenia ph ziemi co możecie mi polecić ? Widziałem miernik 4w1 są od 60 do około 80 zł w kształcie awokado, co o nim myślicie ?
Przy zimowaniu wystarczy że rośliny będą na południowym parapecie czy to jednak za mało światła będzie ?
W formie suchej używam chili w płatkach i mięlę jeszcze w młynku. Nie ma to jak domowy rosołek z domowym makaronem i nutką pikanteri
Serdecznie pozdrawiam
Zielony, ale nie do końca
Pierwszy raz będę hodował ostre papryczki. Zależy mi na początku, na kilku odmianach które z pewnością mam zamiar przezimować.
Jaka jest różnica między papryczkami jalapeno a peperoni chodzi mi o ostrość . Tego typu papryczki mogę jeść, z takimi spotykam się w gastronomi ale nie jestem pewien czy są inne tego typu odmiany, (ostrzejsze chwilowo sobie odpuszczę Interesowały by mnie habanero i jakiś największy bądź jeden z największych HARDKORÓW do robienia ekstraktów. Jak na razie na dużą ilość roślin nie mogę sobie pozwolić ze względu na małą ilość wolnego miejsca. Mieszkam w domku jednorodzinnym i mam całą masę innych roślin do zimowania hehe
Hodowle planuje na dworze w dużych donicach. Ziemia ogrodowa: skład torf wysoki, torf niski, próchnica z kory drzew iglastych, kompost z obornika PH 5-6. To jest napisane na worku, mam też sam obornik w zapasach, mam też korę sosnową drobno mieloną i perlit z 200l może więcej Czy z tego co mam, mogę wykonać mieszankę pod papryczki czy czegoś mi brakuje ?
Potrzebuje miernik do sprawdzenia ph ziemi co możecie mi polecić ? Widziałem miernik 4w1 są od 60 do około 80 zł w kształcie awokado, co o nim myślicie ?
Przy zimowaniu wystarczy że rośliny będą na południowym parapecie czy to jednak za mało światła będzie ?
W formie suchej używam chili w płatkach i mięlę jeszcze w młynku. Nie ma to jak domowy rosołek z domowym makaronem i nutką pikanteri
Serdecznie pozdrawiam
Zielony, ale nie do końca