Co do obornika (owczego granulowanego) eksperymentalnie umieściłem w doniczce 2litrowej (25g) i 7 litrowej (70g).
Nie ma żadnych przykrych zapachów, nie jest go dużo, wystarczy przysypać kilkoma cm ziemi
podajemy coś co ma dużo potasu, wapnia i magnezu? C
Podlewamy potasowym nawozem, a magnezem (siarczan magnezu) i wapniem (azotan wapnia) pryskamy na przemian.
Naraz te pierwiastki wzajemnie się blokują, a niekiedy tworzą słabo rozpuszczalny osad (w przypadku reakcji z fosforem), a przesadzić nie jest trudno.
Co oznacza warunkuje gorzki smak, wyklucza?
Azot i potas niejako konkurują ze sobą, nadmiar azotu ogranicza pobór potasu, a nadmiar potasu ogranicza azot, jak też magnez czy wapń.
Gdy dochodzi do przenawożenia albo nadmiaru azotu (azotanów), analogicznie odbija się to na smaku owoców - stają się gorzkawe albo zbyt wodniste.
kuper napisał(a):Jaki preparat byś polecił na zaostrzenie papryk?
Nie mam specjalistycznego laboratorium, by dokonywać testów wskazać konkretny preparat
Wg mnie warto postawić na guano peruwiańskie i biohumus obok nawożenia mineralnego, guano zwłaszcza na początku sezonu.
Z organicznych nawozów bogatych w potas - organiczny nawóz Substrala i Targetu, jeśli już stawiasz na organiczne do końca.
Dodatek melasy przy owocowaniu/wybarwianiu wiąże zbędny azot (immobilizacja).