Strona 1 z 1

Papryczki nie są ostre

PostNapisane: 15 wrz 2016, o 12:52
przez giorgio
Zerwałem na próbę kilka papryk z paru drzewek (jalapeno, chayenne) i w ogóle nie są ostre(mają dziwny gorzki posmak). Jalapeno wybarwiły się już na pomarańczowo (odmiana orange) chayenne mają żółty kolor, ale już zaczynają schnąć na krzakach więc chyba są dojrzałe. Ktoś ma pomysł czemu brakuje ostrości ? :(

Re: Papryczki nie są ostre

PostNapisane: 15 wrz 2016, o 13:30
przez Borys
A jak nawoziłeś ?
Może przeazotowanie bądź niedobór potasu ?

Re: Papryczki nie są ostre

PostNapisane: 16 wrz 2016, o 11:03
przez giorgio
biogrow, biobloom i topmax w zalecanych dawkach.

Re: Papryczki nie są ostre

PostNapisane: 16 wrz 2016, o 23:41
przez Borys
Za smak papryk w zasadzie odpowiedzialne są głównie potas i magnez.

Gdy papryka zawiązuje owoce warto profilaktycznie pryskać wapniem (unika się zgnilizny wierzchołkowej a owoce są duże i dorodne), a potem do końca głównym składnikiem pozostaje potas (azotu powinno być <10% a potasu 20-30% ). Gorzki/kwaśny smak owoców jest wywołany najczęściej niedoborem potasu (który działa antagonistycznie do azotu) lub nadmiarem azotu. Przynajmniej 2-3 tygodnie przed zbiorami warto podlewać tylko wodą.

Co do ostrości warto stosować zabieg stresowania papryki - naturalnie są to szkodniki :) a sztucznie to głównie podsuszenie ziemi. Może za krótko wisiały by stężenie kapsaicyny wyrównało się na całym owocu ? Czy gniazda nasienne podobnie nie były ostre ?

Aha, bio grow i bio bloom warto byłoby uzupełnić jakimś potasowym nawozem, z organicznych może to być Florovit Agro Bionawóz, ma dobre parametry pod owoce papryki po zawiązaniu i atest do zastosowań w gospodarstwach ekologicznych.

Re: Papryczki nie są ostre

PostNapisane: 25 wrz 2016, o 07:46
przez SCRUBBY
A ja mam podobną zagadkę, tyle, że z kupionymi w sklepie habanerosami (red). Niektóre papryki są baaaardzo ostre (mniam!) a niektóre to nadają się do ... rodzinnej zupy ;-)
Czy gniazda nasienne nie były ostre?

No właśnie gniazda / nasiona były ostre. Nie aż tak, by urwało... ale całkiem całkiem fajnie. Czy mógłby ktoś rozwinąć ww. myśl dotyczącą braku pikanterii w samym miąższu owocu, za to z pikantnymi nasionami?

Re: Papryczki nie są ostre

PostNapisane: 26 wrz 2016, o 09:24
przez giorgio
W żadnej części papryki nie są ostre. Ani nasiona, ani owoc. Najdziwniejsze jest to, że z trzech krzaków tego samego gatunku dwa z nich nie są ostre, za to jeden piekielnie. Wszystkie były hodowane w identycznych warunkach...