Za smak papryk w zasadzie odpowiedzialne są głównie potas i magnez.
Gdy papryka zawiązuje owoce warto profilaktycznie pryskać wapniem (unika się zgnilizny wierzchołkowej a owoce są duże i dorodne), a potem do końca głównym składnikiem pozostaje potas (azotu powinno być <10% a potasu 20-30% ). Gorzki/kwaśny smak owoców jest wywołany najczęściej niedoborem potasu (który działa antagonistycznie do azotu) lub nadmiarem azotu. Przynajmniej 2-3 tygodnie przed zbiorami warto podlewać tylko wodą.
Co do ostrości warto stosować zabieg stresowania papryki - naturalnie są to szkodniki
a sztucznie to głównie podsuszenie ziemi. Może za krótko wisiały by stężenie kapsaicyny wyrównało się na całym owocu ? Czy gniazda nasienne podobnie nie były ostre ?
Aha, bio grow i bio bloom warto byłoby uzupełnić jakimś potasowym nawozem, z organicznych może to być Florovit Agro Bionawóz, ma dobre parametry pod owoce papryki po zawiązaniu i atest do zastosowań w gospodarstwach ekologicznych.