Papryczki nie są ostre

Masz pytanie, rozpocząłeś przygodę ten dział jest dla Ciebie.

Papryczki nie są ostre

Postprzez giorgio » 15 wrz 2016, o 12:52

Zerwałem na próbę kilka papryk z paru drzewek (jalapeno, chayenne) i w ogóle nie są ostre(mają dziwny gorzki posmak). Jalapeno wybarwiły się już na pomarańczowo (odmiana orange) chayenne mają żółty kolor, ale już zaczynają schnąć na krzakach więc chyba są dojrzałe. Ktoś ma pomysł czemu brakuje ostrości ? :(
Avatar użytkownika
giorgio

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 16 kwi 2016, o 17:26
Papryki: ORANGE HABANERO, ORANGE JALAPENO, PIRI PIRI, CHEYENNE

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Papryczki nie są ostre

Postprzez Borys » 15 wrz 2016, o 13:30

A jak nawoziłeś ?
Może przeazotowanie bądź niedobór potasu ?
Avatar użytkownika
Borys

ROZGADANY
 
Posty: 290
Dołączył(a): 8 lip 2013, o 16:51
Lokalizacja: Masovia
Pochwały: 28
Papryki: 50 tys - 800 tys SHU

Re: Papryczki nie są ostre

Postprzez giorgio » 16 wrz 2016, o 11:03

biogrow, biobloom i topmax w zalecanych dawkach.
Avatar użytkownika
giorgio

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 16 kwi 2016, o 17:26
Papryki: ORANGE HABANERO, ORANGE JALAPENO, PIRI PIRI, CHEYENNE

Re: Papryczki nie są ostre

Postprzez Borys » 16 wrz 2016, o 23:41

Za smak papryk w zasadzie odpowiedzialne są głównie potas i magnez.

Gdy papryka zawiązuje owoce warto profilaktycznie pryskać wapniem (unika się zgnilizny wierzchołkowej a owoce są duże i dorodne), a potem do końca głównym składnikiem pozostaje potas (azotu powinno być <10% a potasu 20-30% ). Gorzki/kwaśny smak owoców jest wywołany najczęściej niedoborem potasu (który działa antagonistycznie do azotu) lub nadmiarem azotu. Przynajmniej 2-3 tygodnie przed zbiorami warto podlewać tylko wodą.

Co do ostrości warto stosować zabieg stresowania papryki - naturalnie są to szkodniki :) a sztucznie to głównie podsuszenie ziemi. Może za krótko wisiały by stężenie kapsaicyny wyrównało się na całym owocu ? Czy gniazda nasienne podobnie nie były ostre ?

Aha, bio grow i bio bloom warto byłoby uzupełnić jakimś potasowym nawozem, z organicznych może to być Florovit Agro Bionawóz, ma dobre parametry pod owoce papryki po zawiązaniu i atest do zastosowań w gospodarstwach ekologicznych.
Avatar użytkownika
Borys

ROZGADANY
 
Posty: 290
Dołączył(a): 8 lip 2013, o 16:51
Lokalizacja: Masovia
Pochwały: 28
Papryki: 50 tys - 800 tys SHU

Re: Papryczki nie są ostre

Postprzez SCRUBBY » 25 wrz 2016, o 07:46

A ja mam podobną zagadkę, tyle, że z kupionymi w sklepie habanerosami (red). Niektóre papryki są baaaardzo ostre (mniam!) a niektóre to nadają się do ... rodzinnej zupy ;-)
Czy gniazda nasienne nie były ostre?

No właśnie gniazda / nasiona były ostre. Nie aż tak, by urwało... ale całkiem całkiem fajnie. Czy mógłby ktoś rozwinąć ww. myśl dotyczącą braku pikanterii w samym miąższu owocu, za to z pikantnymi nasionami?
Avatar użytkownika
SCRUBBY

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 118
Dołączył(a): 22 lip 2016, o 14:26
Pochwały: 2
Papryki: Różne chinense'y i kilka ozdobnych :)

Re: Papryczki nie są ostre

Postprzez giorgio » 26 wrz 2016, o 09:24

W żadnej części papryki nie są ostre. Ani nasiona, ani owoc. Najdziwniejsze jest to, że z trzech krzaków tego samego gatunku dwa z nich nie są ostre, za to jeden piekielnie. Wszystkie były hodowane w identycznych warunkach...
Avatar użytkownika
giorgio

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 16 kwi 2016, o 17:26
Papryki: ORANGE HABANERO, ORANGE JALAPENO, PIRI PIRI, CHEYENNE


Powrót do Dla nowych hodowców

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości