Strona 2 z 7

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 12 maja 2011, o 14:03
przez Sargento Garcia
Już wysłałem panią żonę w rajd po okolicznych sklepach

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 11 lip 2011, o 17:14
przez wolek68
Postanowiłem w ten sezon letni przetestować wszytkie 14 piwek "Kormorana" jeżeli będą oczywiście dostepne w sklepie.

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 11 lip 2011, o 17:23
przez wolek68
Pierwsze piwko które piłem "Kormorana" to "5 odmian chmielu"

Piwo dla wielbicieli prawdziwego chmielowego smaku. Uwaga bardzo mocno chmielone! Przy jego produkcji użyto aż pięciu odmian chmielu. Trzy z nich to najlepsze polskie odmiany: goryczkowa Marynka, goryczkowo–aromatyczna Sybilla oraz wybitnie aromatyczny Lubelski. Chcąc dopieścić podniebienia najbardziej wybrednych degustatorów i zapewnić piwu niepowtarzalny aromat i smak zastosowano dwa najsłynniejsze chmiele naszych sąsiadów: czeski Żatecki i niemiecki Tettnanger. Pierwszy znany jest z produkcji słynnych czeskich piw. Tettnanger to odmiana łagodnego chmielu aromatycznego uprawiana tylko w okolicach Jeziora Bodeńskiego. Słynie ze świeżego, rześkiego, korzenno-ziołowego zapachu a także z najdłuższych tyczek podporowych (do 8,3 m). Obie cechy wynikają z bardzo korzystnych warunków klimatycznych na obszarze uprawy.

Kolor: Dość ciemny,złotobursztynowy, chyba zbyt intensywny, bardziej pasowałby do mocnego lagera [4.5]
Piana: Porządna, gęsta, nie opada, biała, do końca obecna.Dawno takiej piany w naszych piwach nie widziałem [4.5]
Zapach:Dominuje oczywiście chmiel, jednak jest ona słabo wyczuwalny i o małej intensywności. Na drugim planie w oddali słód i zapachy zbożowe. [4]
Smak: Niezłe piwo, faktycznie dość mocno goryczkowe, ale słabo czuć aromatyczne odmiany chmielu, całość jest zdominowana przez słodowość, ziarnistość, a tutaj spodziewałem się raczej dominującego bukietu chmielowego z przewagą aromatycznych. Poza dość solidną goryczką - niestety tego w zasadzie nie ma. Ale i tak godne wypicia i powtórki. [4]
Wysycenie: Jest dobrze - dość wysokie. [4.5]
Opakowanie: Klasa. Estetyczne, podane najważniejsze informacje (zaw. alkoholu, ekstrakt), ale też nazwy użytych gatunków chmielu, za co stawiam dużego plusa . [4.5]
Uwagi: Beretu to piwo może nie zrywa, ale z tak wyraźną goryczką wyróżnia się na rynku. Na pewno będę do niego wracał, ogólne wrażenie na "+".I to co lubie extrakt 12,5 i 4,9procent

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 11 lip 2011, o 22:15
przez Syndi
Fajnie, że tak wam smakuje :D
Ale ja jakoś nie mogę się przekonać - żeby zakupić to piwo.
Niestety w dawnych komunistycznych czasach pobierałem nauki w mieście Olsztynie - i tam, z TEGO WŁAŚNIE BROWARU sprzedawali piwo o ile można nazwać to piwem :"warmiak". smak tego "piwa" oscylował mniej więcej pomiędzy mocno przeterminowanym piwem niepasteryzowanym, a domowej roboty "drożdżówką".
polecam
:lol:
<smierc>

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 11 lip 2011, o 22:27
przez wolek68
Też go wezmę na testa bo jest w tym szeregu co wyżej.

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 19 lip 2011, o 14:53
przez Syndi
Właśnie spożywam Kormorana 5 odmian chmielu - jest zaje... - i odszczekuję wszystko co złego napisałem na temat tego piwa - mimo tego że produkty z tego browaru ostatnio spożywałem ponad 20 lat temu <thumright>

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 20 lip 2011, o 16:28
przez gagarin
wolek68 napisał(a):Uwaga bardzo mocno chmielone! Przy jego produkcji użyto aż pięciu odmian chmielu. Trzy z nich to najlepsze polskie odmiany: goryczkowa Marynka, goryczkowo–aromatyczna Sybilla oraz wybitnie aromatyczny Lubelski.


Pilem pare razy to piwo i nie wydawalo mi sie specjalnie goryczkowe szczerze mowiac.. Z tego co wiem to polskie piwa sa w 90% jak nie wiecej chmielone Marynka i Lubelskim..

wolek68 napisał(a):Kolor: Dość ciemny,złotobursztynowy, chyba zbyt intensywny, bardziej pasowałby do mocnego lagera [4.5]

Wydaje mi sie ze moc piwa nie zalezy od jego koloru..

wolek68 napisał(a):Zapach:Dominuje oczywiście chmiel, jednak jest ona słabo wyczuwalny i o małej intensywności. Na drugim planie w oddali słód i zapachy zbożowe. [4]

nie chce zeby wyszlo ze sie czepiam ale uwazam wlasnie uzycie aromatycznych chmeili, ktorych smak dominuje stanowia o wyjatkowosci tego piwa - i w mojej opini jest bardzo wyczuwalny :)
POZDRAWIAM PIWOSZY!

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 22 lip 2011, o 11:20
przez wolek68
Teraz poranny czas na test Irish Kormorana.
Ekstrakt: 14.5% wag.Alkohol: 6.5% obj. / 4.875 % wag. (max)

Kolor: Ciemny, głęboki, mahoniowy z rubinowuymi refleksami.. [4.5]
Piana: Gęsta, drobnoziarnista, lekko karmelowa. Zostaje warstwa przykrywająca cały kufel. [4]
Zapach: Dosyć wyraźny, karmelowy, z nutką ciemnosłodową i chmielowym akcentem. [4]
Smak: Smak kawy, odrobina słodyczy. Goryczka mało chmielowa raczej kojarzona z gorzką czekoladą. Smakowite i orzeźwiające. [4]
Smak: Smaczne piwo o bogatym smaku. Wyraźna ciemnosłodowa, przypalana, kawowa goryczka, zrównoważona karmelową słodyczą, z suszonośliwkowym akcentem i delikatną, aromatyczną nutą chmielową. Mówiąc krótko- bardzo dobry "ciemniak". [4.5]
Wysycenie: Durze bąbelki pracują cały czas, ładnie szumi. Czuć gaz na języku i podniebieniu. Sycące. [4]
Opakowanie: Zielona tonacja, napisy wyrażne z daleka, na etykiecie bardzo przystojny rysunek irlandzkiego barda.[4.5]
Uwagi: Irish z Kormorana to bardzo smaczne ciemne piwo po które w miarę regularnie będe sięgał, wyżej cenię chyba tylko Eire Noteckie.

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 22 lip 2011, o 11:26
przez wlodizw
Mi też to piwko bardzo smakuje (mimo, że nie lubię ciemnych piw). Ale musi być mega zimniusie, inaczej odpada.

Re: Browar Kormoran

PostNapisane: 31 lip 2011, o 19:04
przez feathersky
Świerze zawsze kosztuję jak wpadam na stare śmieci. Daje radę no i efekt zapenia odpowiedni :D