www.rafex.eu

Adresy, opinie o sklepie, czy warto kupować.

Re: www.rafex.eu

Postprzez heartless » 8 cze 2013, o 13:12

Wczoraj natrafiłem na gościa handlującego przyprawami, w miejscu gdzie raczej nie bywam a mianowicie targowisko miejskie.
Na swoim stanowisku miał przynajmniej kilkaset pozycji. Rzuciła mi się charakterystyczna czcionka na paczkach. Przeczytałem kilka etykiet i okazało się, że "Rafex" <thumright>
Facet mówi, że handluje tymi przyprawami od kilku lat, co potwierdziła moja mama, która była ze mną. Na próbę wziąłem przyprawę do mięsa i shoarma. Obie pachną obłędnie, wierzcie bądź nie, bez otwaierania paczki. Co do smaku to nie wiem jescze bo wczoraj jadłem inne rzeczy %%%% :D i dziś jeszcze nie mam ochoty na nic do jedzenia.
Więc co do waszych wątpliwości, myślę że można śmiało brać.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: www.rafex.eu

Postprzez aldorn » 8 cze 2013, o 23:58

Jamboo napisał(a): a i wreszcie udało mi się zakupić gumę ksantanową <chili>

Tak z ciekawości, po co to? Do czego? Poza tym że do zagęszczania. Możesz coś więcej o tej gumie napisać?
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: www.rafex.eu

Postprzez Jamboo » 9 cze 2013, o 14:12

w zasadzie napisałeś, do czego jest mi ona potrzebna ;) . Będę zagęszczać nią sosy, zapobiega rozwarstwianiu się produktów. Jest naturalna i używana w diecie bezglutenowej

a tak poza tym, to z http://www.vitanatural.pl/substancje-e-guma-ksantanowa :

WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE:

Polisacharyd (wielocukier) pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymywany przez fermentację substratu węglowodanowego przez bakterie Xanthomonas campestris. Hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego w stosunku 3:2:2, oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Po oczyszczeniu przez wytrącenie etanolem lub izopropanolem, ksantan jest suszony i mielony.
Zawiera: <1,5% azotu, <16% popiołu, >1,5% kwasu pirogronowego, <500 mg/kg izopropanolu. Metale ciężkie <30 ppm. Rozkład 145oC. Wilgotność <15%. Rozpuszczalny w zimnej i ciepłej wodzie, mleku, roztworach soli i cukru oraz etanolu o stężeniu <20%. Roztwór 1% ma lepkość 1200-1700 cP oraz pH 6,5-7,5.

FUNKCJA:

Ksantan tworzy pseudoplastyczne roztwory, których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH (stabilne w pH 1-13), temperatury i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych (mieszanie). Jest odporny na kwaśne środowisko. Roztwory ksantanu są odporne na działanie enzymów i zmiany temperatury. Wytrzymują zarówno ogrzewanie jak i zamrażanie/rozmrażanie. Obecność elektrolitów zwiększa lepkość układu. W obecności soli potasu można produkty sterylizować bez strat lepkości. Dzięki chemicznej i fizycznej stabilności, ksantan jest szczególnie przydatny do zagęszczania silnie kwaśnych i/lub zasadowych produktów.
Ksantan Dzięki słabej żelowej matrycy zapobiega aglomeracji - zbrylaniu się i np. wytrącaniu się tłuszczu.
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Re: www.rafex.eu

Postprzez Justysia » 15 cze 2013, o 14:48

Ostatnio też kupowałam takie przyprawy pakowane w paczkach na targu. Inna firma ale cena przystępna i warto spróbować. Kupiłam jakieś zioła Mateusza- fajna zielona mieszanka przypraw i pomidory suszone z oregano-rewelacja :D Zawsze kupuje majeranek, liść bobkowy i ziele ang. od takich sprzedawców- opłaca się niemiłosiernie. W liście bobkowe mam nadzieję się grubo zaopatrzyć jak będę w tym roku na maderze (mam nadzieje:P ) tam są lasy laurowe...więc sobie pozrywam:). System jest taki że firmy sprowadzają do PL te przyprawy w wielkich pakach a potem przekładają do mniejszych beznadziejnie wyglądających opakowań (ale tanich) i sprzedają z niezłą marżą. Import głównie z Indii itd.
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Sklepy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości