Surströmming

Re: Surströmming

Postprzez Sargento Garcia » 10 gru 2011, o 22:13

żartujesz ?!?
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Surströmming

Postprzez hanka » 11 gru 2011, o 02:27

ale witek urósł :]
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Surströmming

Postprzez heartless » 18 sty 2012, o 01:18

Surströmming (kiszony śledź) to szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Jest sprzedawany w puszkach, które po otwarciu uwalniają bardzo nieprzyjemny zapach. Z powodu tego zapachu, który przypomina zgniłą rybę albo kiszoną kapustę, surströmming nie jest zbyt popularny poza Szwecją i mówi się, że ludzie, którzy go próbują, mogą być pewni, że go nigdy nie zapomną. Z powodu zapachu danie jest często spożywane na zewnątrz. Otwieranie puszki pod wodą może trochę zmniejszyć zapach, jak również ustrzeże otwierającego przed nieopatrznym chlapnięciem zalewy, które może być tragiczne w skutkach dla odzieży.

Śledź poławiany jest na wiosnę, gdy jest w doskonałej kondycji i tuż przed tarłem. Śledź fermentuje w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal. Pół roku do roku później powstaje tyle gazu, że walcowata puszka zmienia kształt na bardziej kulisty. Łatwo znaleźć puszki o takim kształcie w każdym markecie w Szwecji. Niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewożenia tych puszek na pokładzie, ponieważ zaliczają je do kategorii pojemników pod dużym ciśnieniem.

Jedzenie surströmming[edytuj]

Surströmming jest często jedzony z rodzajem chleba zwanym tunnbröd (cienki chleb). Kromki smaruje się, a na wierzch kładzie się posiekaną cebulę (zwykle czerwoną) i ugotowane ziemniaki w plastrach, bądź przygotowaną z ziemniaków pastę.

Całą rybę wyciąga się z puszki i rozcina wzdłuż. Wnętrzności należy usunąć (włączając ciemnoszarą ikrę), a rybę otworzyć jak książkę. Czerwone mięso należy zgnieść widelcem i oddzielić od ości. W małych kawałkach układać na kanapce. Ostatnim niezbędnym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana (szw. gräddfil) albo jej francuski odpowiednik crème fraîche. Miękki tunnbröd następnie składa się albo zwija, z chrupiącej odmiany zaś robi się kanapkę.

Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki. Piwo również stało się popularne, chociaż połączone efekty śledzia i dwutlenku węgla z piwa mogą być całkiem nieprzyjemne jeszcze przez jakiś czas po posiłku

Źródło WIKI
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Surströmming

Postprzez wolek68 » 18 sty 2012, o 07:05

A to to my wiemy po co kopiować strony internetowe?
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Surströmming

Postprzez mist » 18 sty 2012, o 08:18

wlodizw napisał(a):
Syndi napisał(a):hehehe... i kolejny mit obalony... pogromcy mitów <thumright>

Trzeba było się z nim zmierzyć i nie wali tak bardzo...



Może zepsute były ? Sprawdzaliście datę ważności ? ;)
Avatar użytkownika
mist

NOWY
 
Posty: 11
Images: 2
Dołączył(a): 10 sty 2012, o 13:22
Lokalizacja: Gdynia
Papryki:

Re: Surströmming

Postprzez heartless » 18 sty 2012, o 08:20

A to przepraszam. To tak jakby ktoś nie wiedział. Mało takich? Chłopaki jedli tak prosto z puchy więc mogło nie smakować. Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Inne produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości