Bushman's Smoked Jalapeno

Bushman's Smoked Jalapeno

Postprzez Charoshi » 3 sty 2012, o 10:54

Obrazek

Opis:
Łagodny sos chili z grillowanych czerwonych papryk Jalapeno o niezwykle delikatnym aromacie i smaku. Idealny do drobiu i wieprzowiny.
Dojrzewający przez 1 rok – 125 ml buteleczka.
Składniki: czerwona paryka Jalapeno, chili, czosnek, sól, cukier, ocet jabłkowy, imbir, zioła, przyprawy, skrobia, sorbinian potasu.

Bardzo dziwny sos, bo z jednej strony ma ciekawy paprykowo-czosnkowy posmak, ale z drugiej jest tak niesamowicie octowy, że ciężko cokolwiek wyodrębnić (ocet jabłkowy nadaje mu dziwnego posmaczku). Bardzo przypomina mi Dave's Roasted Garlic jeśli chodzi o octową kwaśność. Jeśli ktoś nie przepada za octem, to niech omija szerokim łukiem. Jeśli komuś smakował Dave's, to może spróbować - tu też dość mocno czuć czosnek.
Konsystencja rzadka, ostrość na poziomie MA Peri-Peri.

Kupione w Kuchniach Świata za 14.99
Gdy kaszanki brak...w oku się czai łza...

Kto gorszy w Dżudo, ten krwawi dużo!
Avatar użytkownika
Charoshi

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 188
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 10:24
Lokalizacja: Żyrardów
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Bushman's Smoked Jalapeno

Postprzez V3rtyX » 3 sty 2012, o 11:03

No niestety do octu jablkowego (cider vinegar) trzeba sie przyzwyczaic. Angole i jankesi kochaja ten aromat wiec czesto mozna go spotkac w ich sosach. Jezeli uwazasz, ze sos jest zbyt octowy to mozesz go uzywac jako winegret do salatek.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Bushman's Smoked Jalapeno

Postprzez Charoshi » 3 sty 2012, o 11:12

Akurat jestem z tych osób, którym ocet nie przeszkadza, ale ten jabłkowy to fakt, trochę dziwny.
Z tym winegretem to niezły pomysł jest, ale nie użyję w ten sposób tego sosu, bo mi się skończył już:)
Gdy kaszanki brak...w oku się czai łza...

Kto gorszy w Dżudo, ten krwawi dużo!
Avatar użytkownika
Charoshi

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 188
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 10:24
Lokalizacja: Żyrardów
Papryki:


Powrót do Sosy i dipy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości