Strona 1 z 1

Pasta Harissa

PostNapisane: 7 sie 2011, o 23:37
przez aldorn
Jadł ktoś, jak to wypada? Obecnie w promocji za grosze :P
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1043

Re: Pasta Harissa

PostNapisane: 14 sie 2011, o 17:36
przez MieszamBigos
Pierwszy raz miałem styczność z Harissa będąc we Francji. Kupiłem ją w sklepie u "ciapatych" sądząc, że to keczup. Zapakowana była w identyczną tubkę jak na fotce powyżej, choć pamiętam że były też większe porcje w puszkach. Konsystencją przypomina koncentrat pomidorowy z widocznymi kawałkami pestek. W smaku bardzo dobra, dosyć pikantna z aromatem przypraw. Często podawana w tamtejszych tureckich kebabowniach jako dodatek do kebaba na talerzu. Zdziwiły mnie dwie rzeczy:
- jeśli nie wsadziłem jej do lodówki dosyć szybko pleśniała
- ostrzejsza była na wylocie (chyba dlatego że pestki były na tyle małe że ciężko się je gryzło)

Re: Pasta Harissa

PostNapisane: 5 wrz 2011, o 22:23
przez Oui
Kupilem tez we Francji dwie tubki (byly tez w puszce) troche inne logo, ale ogolnie napisy itd. takie same. Szczerze mowiac dla mnie zbyt gorzkie. Zjadlem dwie kanapki z nia - jedna zolty ser, druga salami i bez zajawy jesli chodzi o smak. Pikantna jest zadowalajaco przyjemnie, ale w smaku slabo.. : (

Re: Pasta Harissa

PostNapisane: 9 wrz 2011, o 16:46
przez przeszczep
Ja u Trollskiego spróbowałem z tuby jakiejś ;) Sama pasta całkiem wporzo, ale zmieszałem ją z koncentratem pomidorowym i była jeszcze lepsza :)

Re: Pasta Harissa

PostNapisane: 9 wrz 2011, o 16:56
przez wolek68
Właśnie dzisiaj robie Harisse z mojego Sambal Oelek.Dodaje sporo Kminu Rzymskiego(korzenno-słodki aromat i cierpkawo gorzki smak) oraz Kolendre, odparowuje sosik i mam paste Harisse.