Strona 3 z 4

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 22:13
przez wlodizw
:?
Pratchett to mój miszcz.
Świat Dysku to super saga.
Mógłby tylko białą brodę zgolić, bo mnie to wk...... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 22:22
przez Mr. Ed
Sorry, ale akurat z tym tematem zapoznałem się dość dokładnie (z czystej ciekawości), więc nie krzycz niepotrzebnie :)

Sos "sriracha" taki, jaki znamy z lokalnych sklepów, został stworzony przez wietnamskiego emigranta (David Tran, założyciel Huy Fong Foods Inc.) około roku 1980. Receptura oryginalnego sosu tajskiego została przez niego zmodyfikowana, aby lepiej pasować do amerykańskich gustów. W ten sposób powstała wersja Tương Ớt Sriracha (nazwa jest wietnamska, co nie dziwi biorąc pod uwagę autora). Oryginalny tajski sos sot Siracha (ซอสศรีราชา) albo nam phrik Siracha (น้ำพริกศรีราชา) jest rzadszy, słodszy, ostrzejszy, bardziej cierpki. Charakterystyczna plastikowa butelka z zieloną nakrętką i kogutem została zaprojektowana właśnie w Huy Fong Foods. Produkt zdobył taką popularność na amerykańskim rynku, że mnóstwo azjatyckich firm zaczęło go podrabiać, zastępując koguta innym drobiem ale zachowując kształt butelki (patrz Absolut -> Absolwent itp.) Różne kolory nakrętki i odmiany sosu to stosunkowo nowy pomysł podrabiaczy. Huy Fong Foods wciąż produkuje tylko jedną wersję i to w naprawdę dużych ilościach.

Podróbki (między innymi z gęsią) nie mają charakteru tajskiego oryginału, ale naśladują amerykańską wersję: mają bardzo podobną teksturę i ostrość. Jutro specjalnie otworzę butelkę z kogutem, wyciągnę z lodówki resztki chińskiej podróbki i złożę raport o różnicach :)


Źródła? Proszę bardzo:

http://www.businessweek.com/articles/20 ... ne-rooster
http://www.nytimes.com/2009/05/20/dinin ... d=all&_r=0
http://articles.latimes.com/2013/apr/12 ... n-20130414
http://www.bonappetit.com/trends/articl ... -hot-sauce

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 22:33
przez wlodizw
No i tłumacz koniowi...

Sriracha (Thai: ศรีราชา, Thai pronunciation: [sǐː.rāː.tɕʰāː]) is a type of hot sauce, named after the coastal city of Si Racha, in the Chonburi Province of Eastern Thailand

źródło: wiki

W ameryce są podróby. Amerykanie zrobią wszystko pod siebie i tam Ci tak piszą koniu z resztą w tych artykułach.

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 22:44
przez Mr. Ed
W Ameryce są podróby. W Chinach są podróby. Ja cytuję źródła, a Ty argumentujesz jedynie swoją niechęcią do Amerykanów :)

Jeszcze raz:

"What Mr. Tran developed in Los Angeles in the early 1980s was his own take on a traditional Asian chili sauce. In Sriracha, a town in Chonburi Province, Thailand, where homemade chili pastes are favored, natives do not recognize Mr. Tran’s purée as their own."

Sos "Sriracha" z kogutem jest wynalazkiem amerykańskim, dopasowanym do smaku Hamerykanów i wietnamskich emigrantów. Wszystkie jego podróbki z innym ptactwem, które można kupić na bazarze u Wietnamczyka, są podróbkami AMERYKAŃSKIEGO sosu "Sriracha" a nie oryginalnymi sosami tajskimi, nawet jeśli dziwnym zbiegiem okoliczności są produkowane w Tajlandii a nie ChRL!

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 22:47
przez wlodizw
Nie gadam więcej, bo widzę, że można gadać jak do konia.
Koniowi nie przetłumaczysz....

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 19:13
przez Polishteam
Wlodi powiem jedno, wycięte zdanie z wiki, jako jedyny dowód - twój ??? I już wszystko wiesz z skąd jest i kto to wyprodukował !
Jakbyś przeczytał do końca (patrz: ZROZUMIAŁ) to tam jest takie magiczne zdanie : "...where it was possibly first produced for ...".
Koń jak zwiesz użytkownika, zagłębił się trochę głębiej niż Ty . Przeczytałeś w ogóle to co jest w tych artykułach czy tylko spojrzałeś i stwierdziłeś, że wiesz lepiej???
Zanim zaczniesz "prawić" swoje "teorie" itp. to może sprawdź inne źródła a nie ślepo ufaj swojej ukochanej wiki !


P.S.
Dla OUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 07:08
przez Slayered
Panowie Panowie... ta dyskusja jest glupia fesr. To jalkby rozprawiac ktory keczup jest orginalny... po to jest tego tyle na rynku bo ludzie maja rozne smaki.. mi osobiscie kogut podchodzi bardziej :-) a kto inny powie ze syf i MDI najlepszy :-) dla mnie oba inaczej smakuja w gesi przeszkadza mi benzoesan ktorego nie ma w kogucie :-) tak naprawde to nikt z nas nie dojdzie co jest orginalem vo trzebaby szukac raczej w tajskich stronach. Zamiast sie tu wyklucac kto ma wiecej racji umowcie sie na wodke i potestujcie rozne warianty :-) jestem ciekaw czy ktos z wawy wybiera sie do camacho na zakupy 19 wrzesnia na zakup?

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 14:09
przez DomeZ
ja mialem z kogutem jakieś 2 odmiany(zielona i fioletowa), mi smakował, pewnie dlatego ze nie mialem porównania

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 29 mar 2014, o 18:18
przez Robcyk
Kupiłem w Kauflandzie ostatnio za chyba 5,7zł. Mało ostre ale całkiem smaczne. Co ciekawe jak już poszczypie w mordę to dosyć długo pali. Z racji tego że nie jadłem Srirachy nigdy to sie skusiłem i nie żałuję. 520 gr za taką kasę to grzech nie wziąść. Choćby i dla butelki z fajnym zamknięciem :D jest gęsta i nawet niezbyt słona. Made in Vietnam na butelce i ważność do 2016r. Jak ktoś chce niech kupuje. Mi smakuje :D

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 31 mar 2014, o 07:33
przez DomeZ
wlodizw napisał(a):I tu się jak najbardziej muszę z koniem nie zgodzić. Głupi amerykanie podrobią wszystko i dlatego tak sądzisz.
Sos z Tajlandii Sriracha (Thai : ศรีราชา) jest z prowincji Chonburi.
Wygooglujcie sobie a potem głosujcie!!!
Ameryka to podróba wszystkiego i wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oryginał Sriracha: http://flyinggoosebrand.com/

Kolor korka wbrew pozorom drodzy "znawcy" tematu nie zależy od oryginalności tylko od smaku i ostrości Srirachy... Pisałem już to kiedyś.

Najpierw zapoznajcie się z tematem a potem głosujcie!! Proszę Was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


tez robisz problem z koguta...zobacz ile syfu lewego w sklepach kupujesz bo wątpię ze kupujesz wszystko oryginalne bo bys majatek za to placił... nie rób afery z tego ze komuś smakuje kogut...mi tez smakuje...