Strona 1 z 4

Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 14:38
przez Tomasx
Witam, piszę tu pierwszy raz po części przez to, że forum wydaje się mieć większą liczbę aktywnych i rozeznanych użytkowników niż forum habanero. Jestem z Bolesławca, gdzie z ostrymi sosami marnie więc chciałbym zadać poboczne pytanie. Gdzie we Wrocławiu jest duży wybór sosów? Aktualnie moje doświadczenia to świeże ostre polskie chilli niewiadomego mi gatunku i raczej kiepskiej ostrości, sos tabasco za którym nie przepadam ze względu na octowy posmak, no i właśnie czekam na przesyłkę Srirachy Rooster ;).

No to do rzeczy. Z tego co wyczytałem sos sriracha rooster rozbiony jest z jalapenos, a sriracha flying goose z thai chili, chodzi mi oczywiście o standardowy smak czyli butelka z białym nadrukiem i zieloną nakrętką. Jest również parę innych firm zajmujących się sosem sriracha. Moje pytanie brzmi który uważacie za najlepszy, którego nie warto kupować i czy sos sriracha to po prostu sos robionych konkretną metodą?

Pozdrawiam ;)

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 15:58
przez Polishteam
Pod tym linkiem masz trochę o tych sosach : viewtopic.php?f=14&t=427

Zapomniał bym dodać :
Witamy na forum, dobrze zrobiłeś zmieniając forum :D

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 16:11
przez Tomasx
Czytałem już ten post, niestety chciałbym wiedzieć więcej. A forum bardzo mi się podoba przed chwilą przeglądałem zdjęcia roślinek :)

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 18:09
przez wlodizw
A więc Sriracha (fon.: si ra ha) pochodzi z Tajlandii z prowincji Chonburi. W logo ma GĘŚ.
Skład to thai chili, woda, cukier, sól, ocet. W zależności jaki jest dodatek smakowy, są różne kolory korków.

sos-chilli-sriracha-525g.jpg


W sprzedaży jest cała masa podrób, które nie dorastają do pięt oryginalnemu sosowi z Tajlandii. Najpopularniejszą imitacją jest odpowiednik amerykański z kogutem. Jest nawet bardziej popularny chyba niż oryginał (amerykanie wszystko wypromują). Poza tym są jeszcze wersje z orłem, jakiś arabski, etc.

1.jpg

2.jpg

3.gif

4.jpg


Zalecam wystrzegać się podrób i spróbować oryginalnej Srirachy tajskiej. Amerykańska wersja jest niedobra a innych nie miałem nawet odwagi próbować.

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 18:11
przez Tomasx
Hmm.. Dzięki za odpowiedz taka mnie w pełni satysfakcjonuje. Niestety zachęcony niższą cena oraz większą dostępnością zakupiłem Srirache z Kogutem.

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 18:12
przez wlodizw
To kupiłeś Pan syf :lol:

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 18:15
przez Tomasx
Jako początkujący jakoś to przetrwam może nawet nie odczuję, na co liczę :( . A będę miał nauczkę na następne zakupy. Niestety wcześniej nigdzie nie znalazłem niczego o tym, że kogut gorszy.

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 18 lut 2013, o 19:49
przez gujen
mi nawet smakuje ta z kogutem, do zup szczegolnie. czesto do takiej buteleczki dodaje pare papryczek zeby zwiekszyc moc :) ale poszukam tej orginalnej.

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 3 mar 2013, o 13:16
przez wlodizw
Proszę bardzo, dziś byłem w Kuchniach Świata i nowy zakupiłem, więc mogłem zapodać fotę.
Oryginał jest z gęsią i koniec :D

Sriracha garlic.jpg

Tu jest garlicowy sos akurat, czyli korek ma kolor taki jaki ma.

Re: Witam i pytam :) - Sosy sriracha

PostNapisane: 3 mar 2013, o 13:20
przez Tomasx
kiedyś spróbuje, na razie zadowalam się podróbą ;)