wlodizw napisał(a):Oryginał Sriracha: http://flyinggoosebrand.com/
Od jakiegoś roku regularnie kupowałem Srirachę z orłem, która miała kolor zielony. Naprawdę mi ona smakowała, a że nie jestem jeszcze jakoś bardzo obyty z bardzo ostrym żarciem (chociaż kilku bardzo ostrych rzeczy próbowałem), to polanie np. na tosta kilku "ścieżek" Srirachy sprawiało, że czułem fajne pieczenie w ustach. Ostatnio postanowiłem spróbować Srirachy, którą można znaleźć na stronie, którą wlodizw podał w cytowanym tekście. Sriracha z orłem, którą kupuję ma w składzie 56% chili, natomiast Sriracha Super Hot (z gęsią, czerwony korek) ma wpisane 70%, więc liczyłem na wyczuwalną różnicę.
Niestety, zupełnie się zawiodłem. "Superostra" Sriracha z gęsią okazała się znacznie słabsza od tej z orłem, która ma w składzie mnie chili. Powiedziałbym, że pod względem pikantności jest na poziomie sosu piri-piri z Lidla, więc naprawdę słabo. Nie podejrzewam, żebym kupił podróbkę, bo butelka wygląda dokładnie tak samo, jak ta na stronie flyinggoosebrand.com, łącznie z korkiem, który wygląda znacznie bardziej tandetnie, niż na butelce sosu z orłem.
Dlatego też, mimo że może nie jest oryginalna, polecam spróbowanie tej wersji sosu: http://www.wesoil.pl/670-thickbox/sos-c ... -eagle.jpg