Biały osad w słoiku z papryczką

Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez sl30625 » 26 sie 2018, o 20:43

Witam.
Zamarynowałem 6 słoiczków papryczki Fish Pepper, Praire Fire, Cayenne, Little Elf, Chinese 5 Colors. Przepis na marynatę znalazłem tutaj na forum, gdzie wszyscy go chwalili, dlatego zakładam, że przepis jest ok. Słoiczków nie pasteryzowałem, zalałem wrzącą marynatą, odwróciłem do góry dnem i tak 24 h pod przykryciem. Po około tygodniu we wszystkich słoiczkach pojawił się biały osad przy powierzchni marynaty. Zastanawiam się co to może być, czy to oznaka zepsucia, czy jednak któryś ze składników marynaty spowodował taki osad.
Przepis na marynatę: 5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżeczki soli
6 kulek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 liśćie laurowe
2 łyżeczki gorczycy.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją podczas marynowania papryczek i czy to może być oznaka zepsucia?
Jutro postaram się wrzucić jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Avatar użytkownika
sl30625

NOWY
 
Posty: 43
Images: 0
Dołączył(a): 15 sty 2018, o 22:34
Lokalizacja: Hajnówka
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez qrzak » 27 sie 2018, o 11:03

Jak na moje oko trochę mało octu jest w tej zalewie. Mogły Ci się rozwinąć kolonie drożdży, ale jeśli nie jest ich za dużo, ani nie wpływają za bardzo na smak, nie powinieneś się zatruć :) zakrętki masz wklęsłe czy wypukłe?
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez sl30625 » 27 sie 2018, o 19:00

Mam nadzieję, że to drożdże które nie wpływają na smak. Pokrywki na słoikach są wklęsłe.
Zamieszczam zdjęcia dla zobrazowania problemu:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 28 sie 2018, o 06:35 przez sl30625, łącznie edytowano 3 razy
Avatar użytkownika
sl30625

NOWY
 
Posty: 43
Images: 0
Dołączył(a): 15 sty 2018, o 22:34
Lokalizacja: Hajnówka
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez Chillibizon » 27 sie 2018, o 19:25

To się kisi. W tamtym roku tak miałem, marynowanokiszone:) W smaku dobre choć ostrość strasznie zmalała.

-- 27 sie 2018, o 20:30 --

Jeszcze mam jeden słoiczek tylko czekam kiedy szwagier zjawi się w gościnie, będziemy oceniać.
Avatar użytkownika
Chillibizon

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 87
Images: 16
Dołączył(a): 23 sty 2018, o 19:53
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez sl30625 » 27 sie 2018, o 20:40

Jaka jest przyczyna tego, że to się kisi, a nie marynuje? :)
Avatar użytkownika
sl30625

NOWY
 
Posty: 43
Images: 0
Dołączył(a): 15 sty 2018, o 22:34
Lokalizacja: Hajnówka
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez qrzak » 29 sie 2018, o 17:47

Zbyt małe pH zalewy powoduje, że bakterie mlekowe mają odpowiednie warunki do rozmnażania i kiszą (fermentują) to, co jest zalane.
Użyłeś zbyt mało octu, standardowa proporcja octu do wody to 1:3 lub 1:4. Ja na 400ml wody dodaję 120ml octu spirytusowego 10%. Jeśli byś chciał użyć jabłkowego, daj go nieco więcej :)
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez sl30625 » 29 sie 2018, o 18:31

Dzięki za wyjaśnienie.
Avatar użytkownika
sl30625

NOWY
 
Posty: 43
Images: 0
Dołączył(a): 15 sty 2018, o 22:34
Lokalizacja: Hajnówka
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez Mih-san » 29 sie 2018, o 19:19

Mam takie pytanko czy to dobrze gdy papryczki wystają nad zalewę?
Avatar użytkownika
Mih-san

NOWY
 
Posty: 13
Images: 5
Dołączył(a): 15 lip 2018, o 15:04
Papryki: Bishop Crovn, Jalapeno Tam, Explosive Ember.

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez qrzak » 30 sie 2018, o 14:31

Jeśli słoik jest dobrze zamknięty to nie powinno zaszkodzić. Po otwarciu możesz dolać zalewy, żeby się nie zepsuly, a w przyszłości lać więcej roztworu do słoika, zawsze jego poziom opada :)
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:

Re: Biały osad w słoiku z papryczką

Postprzez 4ndrew » 30 sie 2018, o 16:21

octu wcale nie musi byc az tyle. Ja robie obecnie 2700wody i 300mll octu i nic sie nie dzieje, nie wala tak octem i sa duzo smaczniejsze.

Problemem jest że nie zapasteryzowałeś , zalałeś zimne papryki gorącą zalewą do zimnych słoików i suma sumarum nie było odpowiedniej temp. żeby wszystkie grzyby/bakterie wybic. Rozwiązaniem jest albo zaraz po zalaniu pasteryzować np. 30min w piekarniku 120st, czy do garnka z wodą i aż sie woda zagotuje i z 5-10min, albo wrzucasz papryki do gotujacej zalewy w garze i dopiero jak sie z paprykami zagotuje wszystko to przelewasz do słoików.
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Następna strona

Powrót do Przyprawy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron