Harrisa przyprawa z piekieł bram

Dobra przyprawa, to zrobiona własnoręcznie.

Harrisa przyprawa z piekieł bram

Postprzez kojot_95 » 2 cze 2016, o 00:13

Harrisa - Mieszanka przyprawowa na bazie chili, która jest powszechnie stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej.
Ja osobiście spotkałem się z tą przyprawa w Tunezji, która znalazła zastosowanie w mojej kuchni <salut> <chili>

Postać sypka, która możemy przechowywać dłuższy czas (moja kompozycja)
7-8 papryczek Cayenne (każda inna też właściwa <salut> )
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
sól czosnkowa- wedle uznania
2 łyżki papryki słodkiej mielonej (muszę jeszcze sprawdzić z wędzoną słodką papryką)
4-5 listków suszonej mięty
Wszystkie składniki ze sobą łączymy, nasiona kminu i kolendry trzeba rozgnieść w moździerzu

Aby uzyskać tradycyjną Harrisę używamy świeżego czosnku, zblendowanej pieczonej słodkiej papryki, soli morskiej , pieprzu, świeżego chilli oraz 3-4 łyżeczek oliwy z oliwek (im jest jej więcej tym ostrość przyprawy spada)

Składniki tych przepisów są dobrane eksperymentalnie ze składników używanych w różnych postaciach tej przyprawy <chili>

Pozdrawiam <chili> <salut> <chili>
Avatar użytkownika
kojot_95

ŚWIEŻAK
 
Posty: 7
Images: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2016, o 13:06
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

Postprzez pepper_dev » 11 maja 2017, o 14:04

Musi byc pyszne.tylko zeby bramy piekla to przesada. Ale lada moment zrobie :)
Avatar użytkownika
pepper_dev

NOWY
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 kwi 2017, o 00:28
Papryki: Bhut Jolokia, CR, Jalapeńo, Scorpion, Bird's Eye, Red Habanero

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

Postprzez kojot_95 » 9 cze 2017, o 17:10

Jak dasz habanero to jest z piekieł bram xD ja wrzucam tam Chocolatte Habanero i jest ogień
Avatar użytkownika
kojot_95

ŚWIEŻAK
 
Posty: 7
Images: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2016, o 13:06
Papryki:

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

Postprzez czeczenRAGE » 29 cze 2017, o 10:06

Ile możemy przechowywać takie cudo?:)
Avatar użytkownika
czeczenRAGE

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Images: 0
Dołączył(a): 11 sty 2017, o 19:07
Papryki: większość nasion dzięki uprzejmości CATALAYA

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

Postprzez kojot_95 » 17 lis 2017, o 12:34

W formie suchej w szczelnie zamknietym słoiczku np po koncentracie, przyprawe miałem rok i nadal byla świeża trzeba tylko pamiętać aby mieszanka byla mega sucha żeby do słoika ją pakować. W formie mokrej/ ala sosu to najlepiej nie dłużej niż 3/4 dni w lodówce.
Avatar użytkownika
kojot_95

ŚWIEŻAK
 
Posty: 7
Images: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2016, o 13:06
Papryki:

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

Postprzez Algiz » 17 lis 2017, o 13:50

Można spróbować to zawekować na gorąco. Wtedy na pewno wytrzyma dłużej. Pytanie tylko, jak to wpłynie na smak.
Avatar użytkownika
Algiz

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 56
Images: 4
Dołączył(a): 10 lis 2017, o 09:48
Papryki:


Powrót do Przyprawy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości