Strona 1 z 1

Harrisa przyprawa z piekieł bram

PostNapisane: 2 cze 2016, o 00:13
przez kojot_95
Harrisa - Mieszanka przyprawowa na bazie chili, która jest powszechnie stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej.
Ja osobiście spotkałem się z tą przyprawa w Tunezji, która znalazła zastosowanie w mojej kuchni <salut> <chili>

Postać sypka, która możemy przechowywać dłuższy czas (moja kompozycja)
7-8 papryczek Cayenne (każda inna też właściwa <salut> )
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
sól czosnkowa- wedle uznania
2 łyżki papryki słodkiej mielonej (muszę jeszcze sprawdzić z wędzoną słodką papryką)
4-5 listków suszonej mięty
Wszystkie składniki ze sobą łączymy, nasiona kminu i kolendry trzeba rozgnieść w moździerzu

Aby uzyskać tradycyjną Harrisę używamy świeżego czosnku, zblendowanej pieczonej słodkiej papryki, soli morskiej , pieprzu, świeżego chilli oraz 3-4 łyżeczek oliwy z oliwek (im jest jej więcej tym ostrość przyprawy spada)

Składniki tych przepisów są dobrane eksperymentalnie ze składników używanych w różnych postaciach tej przyprawy <chili>

Pozdrawiam <chili> <salut> <chili>

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

PostNapisane: 11 maja 2017, o 14:04
przez pepper_dev
Musi byc pyszne.tylko zeby bramy piekla to przesada. Ale lada moment zrobie :)

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

PostNapisane: 9 cze 2017, o 17:10
przez kojot_95
Jak dasz habanero to jest z piekieł bram xD ja wrzucam tam Chocolatte Habanero i jest ogień

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

PostNapisane: 29 cze 2017, o 10:06
przez czeczenRAGE
Ile możemy przechowywać takie cudo?:)

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

PostNapisane: 17 lis 2017, o 12:34
przez kojot_95
W formie suchej w szczelnie zamknietym słoiczku np po koncentracie, przyprawe miałem rok i nadal byla świeża trzeba tylko pamiętać aby mieszanka byla mega sucha żeby do słoika ją pakować. W formie mokrej/ ala sosu to najlepiej nie dłużej niż 3/4 dni w lodówce.

Re: Harrisa przyprawa z piekieł bram

PostNapisane: 17 lis 2017, o 13:50
przez Algiz
Można spróbować to zawekować na gorąco. Wtedy na pewno wytrzyma dłużej. Pytanie tylko, jak to wpłynie na smak.