Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Dobra przyprawa, to zrobiona własnoręcznie.

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez dzikizwierzu » 7 cze 2013, o 10:38

Syndi napisał(a):TO jest mój standardowy puder, ale nie mielę w młynku, tylko siekam na nożach w blenderze, żeby nie było za mocno sproszkowane. Najbardziej lubię taki granulat ok.: 1x1mm.
ZASTOSOWANIE: gulasze, fasolka po bretońsku, azjatyckie dania jednogarnkowe.
P1.JPG



Nadaje się taka mieszanka do stworzenia "Słodkiego sosu chili" typu Tao-Tao?
Wiadomo, ostrość jest pojęciem względnym, a mnie chodzi o to, czy do w/w sosu takie płatki nie będą za drobne?
Sam pomysł na przyprawę jest konkretny ;)
Avatar użytkownika
dzikizwierzu

NOWY
 
Posty: 20
Dołączył(a): 20 kwi 2012, o 13:39
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez Syndi » 7 cze 2013, o 15:33

dałoby się, ale:
1. będzie to sos słodko-ostry :D
2. jeżeli masz na myśli azjatyckie kisielowate sosy do np. sajgonek - to pomarańczowa barwa bierze się nie z papryk, tylko z marchewki.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez dzikizwierzu » 7 cze 2013, o 15:53

Niech będzie zatem słodko-ostry, czy słodko rozrywający tyłek, jak kto woli ;)
Poniżej link do przepisu, który chyba się już tutaj na forum pojawił i nie ma w nim słowa o marchewce, a jednak komuś udało się uzyskać pomarańczową barwę :)
Swoją drogą, aromat takiego sosu z Twoim autorskim "pudrem" musi być powalający...ostrość z resztą też.
Mam nadzieję, że Habanero Chocolate i annuumy pokażą ładną ilość owoców, to będę się bawić w suszenie tym razem ;)

Kod: Zaznacz cały
http://www.youtube.com/watch?v=A9Ha34OIrr8
Avatar użytkownika
dzikizwierzu

NOWY
 
Posty: 20
Dołączył(a): 20 kwi 2012, o 13:39
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez emdoss » 9 lis 2014, o 20:52

trinidad scorpion morouga red - ok 4 sztuk, wysuszone elegancko, katowane w młynku do kawy produkcji zsrr, datowany na 1987. Dzis uzyty poraz pierwszy :D
z racji tego, ze odmiana ta ma nietypowy smak, zmieniajacy cala baze smaku potrawy, bedzie uzywana do marynat. zobaczymy, jak sie sprawdzi :)
8215
8216
8217
Avatar użytkownika
emdoss

NOWY
 
Posty: 34
Images: 90
Dołączył(a): 7 mar 2014, o 17:16
Lokalizacja: Trójmiasto
Papryki: Jolokia Yellow - podobno:)
Trinidad Scorpion:Morouga Red,Butch T,Orange,Yellow

Poprzednia strona

Powrót do Przyprawy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości